Re: Peruki i ich pielegnacja

32
Hej
Mam do Was pytanie odnośnie rozmiaru peruk.
Mam dwie peruki kupione na AliExpress. Wizualnie wygladają nawet ok ale na czubku głowy robi mi się garb. Próbowałam w jakiś sposób wyregulować tymi sznureczkami które są z tyłu. Niestety nic to nie pomaga. Przeczytałam że tak się dzieje z tymi tanimi perukami.
Ostatnio szukałam już w sklepach profesjonalnych. Jestem w stanie dać nawet większe pieniądze. Niestety większość peruk ma rozmiar uniwersalny do 56 cm w obwodzie głowy. Ja mam 59cm. Ciężko jest znaleźć w większym rozmiarze, a jak już jest to fryzura mi się nie podoba lub jest bardzo droga.
Może spotkałyście się z podobnym problemem.
Aneta

33
Byłem ostatnio w Krakowie w sklepie z perukami (bardzo miło, polecam, choć nic na razie nie kupiłem) i sprzedawczyni powiedziała, że peruki z Aliexpress są tak "szyte", że włosy sterczą, w przeciwieństwie do peruk medycznych, gdzie włosy są mocowane wzdłuż skóry, więc nie da się pozbyć tego problemu.
Inna sprawa jest taka, że tanie peruki z Chin mają bardzo bardzo dużo włosów w porównaniu z normalnymi ludzkimi fryzurami i ciężko jest mieć naturalny wygląd, bo jest po prostu za duża objętość.
"Ludzie będą się gapić, więc spraw, żeby było warto."

35
Myślę nad tym Rokoko od jakiegoś czasu i chciałam jechać do Torunia 😄 Bydgoszcz - to w sumie u mnie. Niestety mam jakieś dziwne opory żeby tam się pokazać. Może jednak się przełamię i pojadę, to Ci napisze jak to wygląda na dniach.
Łatwiej jest prosić o wybaczenie niż o pozwolenie

36
Cynka pisze: 23 mar 2026, 21:49 Myślę nad tym Rokoko od jakiegoś czasu i chciałam jechać do Torunia 😄 Bydgoszcz - to w sumie u mnie. Niestety mam jakieś dziwne opory żeby tam się pokazać. Może jednak się przełamię i pojadę, to Ci napisze jak to wygląda na dniach.
Podejrzewam, że z tego samego powodu nie chcę iść do ich salonu w Toruniu :D.

37
No i byłam w tym sklepie Rokoko w Bydgoszczy i powiem tak: wszystko super, pani z obsługi zapytała czego potrzebuję, popatrzyła na mnie, chwyciła dwie sztuki z wieszaka i za pierwszym razem trafiła w dziesiątkę. Mi się podoba, leży to zupełnie inaczej niż moje dotychczasowe "włosy". Przymierzałam jeszcze kilka innych ale zdecydowanie te leżały najlepiej. Obsługa 10/10 siedziałam tam prawie godzinę 😁😁 i dowiedziałam się kilku istotnych rzeczy odnośnie włosów, możecie tam iść śmiało 😀
Łatwiej jest prosić o wybaczenie niż o pozwolenie
Załączniki