No dobra to już bez heheszkow.
Ryjek na mokro czym kto lubi. Jeszcze raz przytoczę teorie, że za dużo ostrzy nie jest dobre bo więcej podrażnień i szybko się zapychają
Od szyi w dół można najpierw ogarnąć maszynkami elektrycznymi do ciała, a już final finish to maszynka znów jak kto lubi. Jeśli ktoś szuka bardziej trwałego efektu to albo salon i laser albo IPL w domu. Efekty oczywiście zależą czy mamy ciemne czy jasne włoski. Przy ciemnych efekt jest znacznie lepszy, a jak zachowujemy regularność to naprawdę komfort życia się polepsza.
A jeśli chcemy tak naprawdę pozbyć się niechcianego owłosienia to elektroliza. Nic przyjemnego ale skuteczna.
Depilatory... Boli
Wosk... Boli, a całego ciała bardzo boli
Jedna rzecz która bez względu na metodę poprawia skuteczność i ułatwia proces to regularność. Odmalpic się po tygodniu jest znacznie łatwiej niż po miesiącu.
HRT nie powoduje, że włoski magicznie znikają. Trzeba korzystać z w/w.
Re: Pielęgnacja nóg i twarzy - ciała
22Nie ma co patrzeć na markę - chodzi o wiek - jak się ma 18 to włosy są prawie łonowe -więc laser ,później tylko żyleta lub elektryka i rozjaśniający krem ,bo nawet bo jakimkolwiek goleniu wszystko widać - pokazują to filmy
23....no tak, osobiście nie liczę już w moim wieku 50 lat na pozbycie się dokładnego owłosienia z twarzy, także zostaje mi golenie, (tj.zawsze się golę-ale zakupię lepszą maszynkę elektryczną, bo ten Philips co mam to już kiepski jest) i potem depilacja u kosmetyczki, ale też depilacja dostosowana do mojego jasnego zarostu i mojego wieku, na elektrolize się nie zdecyduje, bo jeżeli to dość duży ból w czasie zabiegu elektrolizy to ja podziękuję, zresztą kiedyś wystarczającą się wycierpiałam u dentysty, w niektórych zabiegach musili mnie znieczulić całkowicie (uśpić u dentysty, nawet miejscowe bym nie dała rady, mam chyba Dentofobie, dobrze że są różne znieczulenia-do gabinety dentystycznego pójdę-ale zabieg tylko przy znieczuleniu, fakt idzie na to kasy dużo, ale usypiają i masz 4 zęby zaplombowane od razu, choć tą narkozę dobrze znoszę-nie pale, nie pije prawie alkoholu i szybko się wybudzam), ale powracając do golenia twarzy, to tylko ta opcja mi zostaje .
Dobrze że otwarłam ten - Temat - tutaj na Forum i się zapytałam osób o tą pielęgnacje, i zgadzam się że nie ma się już tych 18-20 lat jak napisała Monika, czuć się młodo psychicznie można jak najbardziej, ale ciała się nie oszuka, ono się starzeje, co nie znaczy że nie należy o nie dbać, wedle swoich możliwości też i finansowych, a oprócz ciała, dbać też o higiene umysłu, rozwój osobisty, spotykanie się z odpowiednimi ludźmi, rozwijać twórcze zainteresowania, itp, etc, tak mnie naszło na refleksje .
pozdrawiam .
Dobrze że otwarłam ten - Temat - tutaj na Forum i się zapytałam osób o tą pielęgnacje, i zgadzam się że nie ma się już tych 18-20 lat jak napisała Monika, czuć się młodo psychicznie można jak najbardziej, ale ciała się nie oszuka, ono się starzeje, co nie znaczy że nie należy o nie dbać, wedle swoich możliwości też i finansowych, a oprócz ciała, dbać też o higiene umysłu, rozwój osobisty, spotykanie się z odpowiednimi ludźmi, rozwijać twórcze zainteresowania, itp, etc, tak mnie naszło na refleksje .
pozdrawiam .

„Największe bogactwo, to robienie tego, co kochasz.”
24Czyli podsumowują:
1. Musisz kupić nową maszynę elektryczną (na marginesie żadna maszynka elektryczna nie będzie tak skuteczna jak na mokro)
2. Chcesz depilację w salonie ale nie elektroliza z powodu zębów. ale wiesz, że wszystko będzie bolało? Nie tylko elektroliza, laser też boli
1. Musisz kupić nową maszynę elektryczną (na marginesie żadna maszynka elektryczna nie będzie tak skuteczna jak na mokro)
2. Chcesz depilację w salonie ale nie elektroliza z powodu zębów. ale wiesz, że wszystko będzie bolało? Nie tylko elektroliza, laser też boli
25Hej
Ja używam maszynki do włosów. Ustawiam golenie na 1,2 mm. Unikam efektu kującego zarostu przy odrastaniu, a włos i tak jest praktycznie niewidoczny.
Polecam
Ja używam maszynki do włosów. Ustawiam golenie na 1,2 mm. Unikam efektu kującego zarostu przy odrastaniu, a włos i tak jest praktycznie niewidoczny.
Polecam
26Ania, a co to znaczy golenie na mokro, czy znaczy że żel nakładasz na twarz i golisz taką elektryczną maszynką, moja goli tylko na sucho ten Philips ? ....nie miałam nigdy maszynki elektrycznej co goli na mokro, tak jakoś się złożyło .
Jak będziesz miała czas to napisz odpowiedz .
ps - jeżeli chodzi o laserową depilacje, to słyszałam że najnowsze mają chłodzenia i już tak nie boli usuwanie włosków, a nawet są już usługi bezbolesne, ale nie wiem ile w tym prawdy, a ile reklamy, pójdę to się przekonam, jak mi nie będzie pasować, to poprostu przerwie zabieg i po kłopocie .
Jak będziesz miała czas to napisz odpowiedz .
ps - jeżeli chodzi o laserową depilacje, to słyszałam że najnowsze mają chłodzenia i już tak nie boli usuwanie włosków, a nawet są już usługi bezbolesne, ale nie wiem ile w tym prawdy, a ile reklamy, pójdę to się przekonam, jak mi nie będzie pasować, to poprostu przerwie zabieg i po kłopocie .
„Największe bogactwo, to robienie tego, co kochasz.”
27Golenie na mokro najczęściej oznacza golenie przy użyciu np brzytwy, maszynki do golenia nie elektrycznej, żelu/pianki do golenia.
Są maszynki elektryczne które dają możliwość golenia przy użyciu żelu/pianki.
Maszynki elektryczne nie są tak skuteczne jak zwykłe maszynki do golenia na mokro.
Nawet najnowocześniejszy laser będzie bolał
Są maszynki elektryczne które dają możliwość golenia przy użyciu żelu/pianki.
Maszynki elektryczne nie są tak skuteczne jak zwykłe maszynki do golenia na mokro.
Nawet najnowocześniejszy laser będzie bolał
28Najlepszym rozwiązaniem jest zgolenie włosków z nóg i z rąk maszynką na 1mm. Nawet taką zwykłą do włosów (tylko uważajcie żeby was nie zacięła ząbkami jak jedziecie bez nasadki). Później wchodzicie pod prysznic/do wanny ze zwykłą maszynką do golenia -niech to nawet jednorazówka będzie z dwoma ostrzami-.
Pianka do golenia lub żel do mycia.
Ciepłą wodą ze słuchawki pryskacie miejsce które chcecie ogolić (od ciepłej wody mieszki włosowe się rozszerzają, więc golimy więcej włosa co zapewnia nam gładką skórę po ogoleniu).
Szybciutko pianka albo żel na miejsce do ogolenia i spokojnymi ruchami pod włos golicie. Oczywiście maszynkę przeczyszczacie co kilka pociągnięć, pod bieżącą wodą i puknięciem np w kafelkę.
Po goleniu najlepiej krem Nivea przeznaczony np do twarzy po goleniu.
Żeby wszystko miało ręce i nogi to przyda się częste nawilżanie skóry np olejkiem Bielenda Awokado.
Nawilżenie skóry jest bardzo ważne. Przecież suchej tarki nie będziemy goliły -często od tego biorą się zacięcia i podrażnienia-.
Nie zaszkodzi raz na jakiś czas zrobić peeling z fusów po kawie z dodatkiem soku z cytryny. Chociaż ten peeling lepiej wykonać jak włoski są troszkę odrośnięte.
Jak będą zgolone albo bardzo malutkie igiełki, to fusy spowodują podrażnienia.
Każda z nas ma inną skórę. Polecam przetestować
Tulam Was.
Pianka do golenia lub żel do mycia.
Ciepłą wodą ze słuchawki pryskacie miejsce które chcecie ogolić (od ciepłej wody mieszki włosowe się rozszerzają, więc golimy więcej włosa co zapewnia nam gładką skórę po ogoleniu).
Szybciutko pianka albo żel na miejsce do ogolenia i spokojnymi ruchami pod włos golicie. Oczywiście maszynkę przeczyszczacie co kilka pociągnięć, pod bieżącą wodą i puknięciem np w kafelkę.
Po goleniu najlepiej krem Nivea przeznaczony np do twarzy po goleniu.
Żeby wszystko miało ręce i nogi to przyda się częste nawilżanie skóry np olejkiem Bielenda Awokado.
Nawilżenie skóry jest bardzo ważne. Przecież suchej tarki nie będziemy goliły -często od tego biorą się zacięcia i podrażnienia-.
Nie zaszkodzi raz na jakiś czas zrobić peeling z fusów po kawie z dodatkiem soku z cytryny. Chociaż ten peeling lepiej wykonać jak włoski są troszkę odrośnięte.
Jak będą zgolone albo bardzo malutkie igiełki, to fusy spowodują podrażnienia.
Każda z nas ma inną skórę. Polecam przetestować
Tulam Was.
29Próbowałam różnych rzeczy, ostatecznie stety-niestety ale zawsze wracam do zwykłych, ręcznych maszynek. U mnie dobrze zarówno do twarzy, jak i do ciała, sprawdzają się męskie, trzyostrzowe maszynki od Wilkinsona. Jeśli zarosnę trochę mocniej to najpierw przycinam włosy maszynką elektryczną, żeby później wygładzić ręczną.
Niestety wszystko to zajmuje sporo czasu i wymaga regularności, którą trudno mi utrzymać. Pewnie pomogłyby wynalazki typu IPL, ale jednak czuję lęk przed rozwiązaniami które są trwałe, czy choćby nawet "półtrwałe", jak to się mówi o IPL. Bo kiedy akurat funkcjonuję w męskiej wersji, to w końcu lubię mieć zarost
Niestety wszystko to zajmuje sporo czasu i wymaga regularności, którą trudno mi utrzymać. Pewnie pomogłyby wynalazki typu IPL, ale jednak czuję lęk przed rozwiązaniami które są trwałe, czy choćby nawet "półtrwałe", jak to się mówi o IPL. Bo kiedy akurat funkcjonuję w męskiej wersji, to w końcu lubię mieć zarost
30Co do owłosienia.. zarost mam bardzo lichy tyle co kot napłakał, ale do przebieranek jak znalazł. Natomiast reszta ciała, tj. nogi/ stopy czy ręce to klękajcie narody. Mieszanka Hobbita z yeti. Mam bardzo długie i grube włosy. Na same nogi zużywałam zazwyczaj ok 4 maszynek. Na szczęście do czasu aż znalazłam maszynki typowo do golenia nóg z 6 ostrzami od Isana. Nic nie skracam włosów jadę taka maszynką jak leci ( jedną sztuką wszystko ładnie schodzi:) Z brwiami też mam niemałe przeboje. Gdybym się zaniedbała i pozwoliła odrosnąć tak jak natura chciała (a conajmniej raz w tyg. je poprawiam) to wzięto by mnie za klona Breżniewa. Mam strasznie gęste i długie brwi dlatego tu jestem systematyczna, bo jak zarosnę i zgubie „kształt” to potem ciężko mi to doprowadzić do porządku. A bywało że nieraz trochę przesadziłam z brwiami i w codziennej męskiej wersji musiałam paradować w typowo kobiecych ^^