Re: Szpilki 👠

21
Moje doświadczenie jest takie, że zwłaszcza w butach na bardzo wysokich obcasach, przez co rozumiem 10 cm i więcej, stopa ulega ściśnięciu i skróceniu pod wpływem ciężaru ciała, przez co można z powodzeniem chodzić w rozmiarówce o 1-2 mniejszej. W związku z tym ma dużą swobodę wyboru butów, zazwyczaj kupuję rozmiar 41.

23
Moje doświadczenie jest takie, że pierwsze butki kupiłam zgodnie z rozmiarówką, i była to porażka. Byłam strasznie naiwna. Uwielbiam klapki na wysokich szpilkach i trochę przesadziłam wybierając wersję na 15 cm obcasach. Ledwo dałam radę w nich ustać, o sprawnym chodzeniu mogłam zapomnieć. Ale najgorsze było to, że między pietą a końcem buta miałam chyba ze 2 cm luzu. Wyglądałam jak mała dziewczynka w butach swojej mamy. Innym powodem za wyborem mniejszych rozmiarów może być to, że ten sam model buta dla każdej rozmiarówki ma najczęściej tę samą wysokość obcasów. W wyniku tego wraz ze wzrostem numeru są coraz bardziej płaskie, a ja uwielbiam to stymulujące wygięcie stóp.

24
To nieprawda, że ten sam model butów ma taką samą wysokość obcasa dla każdego rozmiaru. Obcas rośnie wraz z rozmiarem właśnie żeby kąt był taki sam. Można to potwierdzić na stronie producentów (np. Kazar), którzy podają wysokość obcasa i rozmiar, dla którego był mierzony.
"Ludzie będą się gapić, więc spraw, żeby było warto."