Majka pisze: 08 cze 2025, 1:56

Toaleta – Z jakiej korzystacie? Czy bezpieczniej w męskiej, czy lepiej spróbować damskiej, zwłaszcza jeśli wyglądam kobieco? Czy ktoś kiedyś zwrócił Wam uwagę?
W barach i klubach zazwyczaj toalety nie mają podziału na płeć. Tym bardziej w takich nastawionych na queerową klientelę.
W innych miejscach... Jeśli to bardziej "zaciszne" miejsce typu restauracja, korzystałam raczej z damskiej. W bardziej "masowych" typu galeria handlowa gdzie zawsze są duże kolejki i masa ludzi, można rozważyć skorzystanie z tej dla niepełnosprawnych, bo mimo wszystko tam prawdopodobnie będzie najbezpieczniej.
Aczkolwiek ponownie - idziesz do miejsca dla queerów. Prawdopodobnie toaleta nie będzie podzielona na płeć, a jeśli będzie to nikogo nie zdziwisz w żadnej z nich.

Zamawianie drinków – Czy po prostu podchodzić do baru jak każdy, czy warto wcześniej poćwiczyć kobiecy głos, żeby nie wybić się z „przejścia”? Czy to w ogóle robi różnicę?
Jeszcze raz podkreślam że idziesz do miejsca dla queerów. Nie będziesz pierwszą ani ostatnią transką zamawiającą coś przy barze. Poza tym jesteś klientem jak każdy inny. Barman chce Twoich pieniędzy, nie czepiać się Twojego głosu.
Na marginesie: nie wiem czy akurat w Papudze, ale wiem że w innych krakowskich queerowych klubach zdarza się że na barze obsługują drag queens. Czuj się jak wśród swoich.

Głos – Czy staracie się brzmieć kobieco, czy raczej liczy się całość i nikt nie zwraca aż tak uwagi?
Ja staram się brzmieć kobieco, ale głównie dlatego że tak lubię i chcę, jest to część wizerunku jaki staram się prezentować.
Ale to zależy od Ciebie. Idziesz do queerowego miejsca. Jesteś wśród swoich. W razie czego nie będziesz pierwszą ani ostatnią transką bez wytrenowanego głosu w tym klubie. Może nawet nie jedyną tego wieczora.

Strój – Czy w klubie bywa gorąco? Mam długi kardigan, który fajnie zakrywa ramiona i sylwetkę, ale nie wiem, czy się nie ugotuję

Czy taka warstwa przejdzie?
Bywa gorąco, ale to od Ciebie zależy czy będziesz się pocić dla urody czy rozbierzesz dla wygody.
Raz jeszcze - idziesz do miejsca dla queerów. Nie musisz ukrywać tego że masz męskie ciało, bo to miejsce jest dokładnie (między innymi) dla takich osób. Ubierz się tak żebyś czuła się dobrze - od Ciebie zależy czy to znaczy "przekroczenie norm slayu" czy raczej wygodę i przewiewność.

Bramkarze i wejście – Czy ktoś kiedyś miał problem na wejściu? Czy to po prostu „wchodzisz i jesteś”? Chcę uniknąć jakiegokolwiek zawahania albo niepewności.
Nie wypowiem się na temat Papugi, ale ponownie - jesteś osobą queerową idącą do queerowego miejsca. Jeśli bramkarze mieliby z kimkolwiek mieć problem to raczej z np. dresiarzami którzy wyglądają na takich którzy nie lubią tęczy i mogą chcieć tam robić burdy. Jeśli będziesz wyglądać jak "niezła laska" to nikt nie będzie mieć z Tobą problemu. A jeśli będziesz "zauważalnie trans" - tym bardziej - bo to znaczy że jesteś "zauważalnie" częścią grupy docelowej tego miejsca.
Nie wiem nawet, o co jeszcze pytać — może same coś dodacie od siebie? Co pomogło Wam się czuć pewniej? Co warto przygotować, a co po prostu odpuścić i „iść jak idzie”?
Rozumiem Twoje obawy, ale naprawdę... Idziesz do miejsca które jest przeznaczone (między innymi) dokładnie dla takich osób jak Ty. Czuj się jak wśród swoich i nie przejmuj się
Oczywiście warto jednocześnie zachować jakieś zasady bezpieczeństwa ogólnie przyjęte dla kobiety w klubie. Nie warto kusić losu i np. zostawiać drinka bez opieki. Jeśli idziesz z jakąś osobą koleżeńską albo jako część większej grupy, to pewnie warto trzymać się razem cały wieczór. Jeśli ktoś będzie Cię podrywać... to nie musi znaczyć nic złego, ale pewnie warto zachować ostrożność.
Ale to takie standardowe zasady funkcjonowania wśród nieznajomych. Fakt że jesteś crosską naprawdę nie będzie tam dla nikogo niczym dziwnym.