Re: Filmy Dokumenty o Transpłciowości, Crossdressingu itp

11
monika56 pisze: 23 lis 2024, 5:36 Witam !
"Dziewczyna z portretu" jest w zasadzie dokumentem pokazującym pierwszą "trans" która podjęła się operacji ,zakończoną tragicznie ,ale cel był tylko jeden - dopiąć zmiany płci ,czego Wam życzę (ale nie po trupach !) - M.
Wyjaśniam: "Dziewczyna z portretu" nie jest dokumentem, lecz fabułą na podstawie powieści Davida Ebershoffa. Ta powieść z kolei jest napisana na podstawie życia Einara Wegenera/Lili Elbe - to nie jest stricte powieść biograficzna. Więc coś, co powstało na podsatwie czegoś, co powstało na podstawie... no to jednak jest dość odległe od dokumentu.

Przy okazji wyjaśniam, że płci się nie zmienia, gdyż jest to w zasadzie awykonalne.

13
Jeśli ktoś lubi japońską popkulturę 🇯🇵 to całkiem polecam serię Senpai wa Otokonoko, co w wolnym tłumaczeniu znaczy mniej więcej tyle co "Mój starszy kolega jest femboyem" 😅 12-odcinkowe anime wychodziło ostatniego lata i oficjalnie jest dostępne na Crunchyrollu, oparte jest na internetowej mandze której z kolei oficjalne źródło to Webtoon. Nieoficjalnych źródeł z oczywistych względów nie podaję, ale... istnieją, także po polsku 😉 Wydaje mi się że komiks (nietypowy jak na japońską mangę, bo kolorowy) jest nieco lepszy od animacji, mam wrażenie że animowana adaptacja jest trochę bardziej chaotyczna - ale w ogólności wierna oryginałowi zarówno pod względem fabuły, jak i stylu, kreski itp. Fabuła mangi idzie nieco dalej (zakończenie anime odpowiada mniej więcej 77. rozdziałowi mangi), ale anime ma niedługo dostać kontynuację w postaci filmu kinowego.

W każdym razie: zawiązanie akcji jest takie że jedna z głównych bohaterek imieniem Saki, pierwszoklasistka z japońskiego liceum, wyznaje miłość starszej koleżance, Makoto... która odrzuca jej zaloty wyznając przy okazji że wcale nie jest koleżanką, a właśnie tytułowym otokonoko chodzącym do szkoły w żeńskim mundurku, bo ma taką możliwość. Niedługo poznaje też jego kolegę z dzieciństwa o imieniu Ryuji, który, jak się szybko okazuje, też skrycie ale bardzo intensywnie podkochuje się w Makoto...

Tak, gdyby nie queerowe motywy to byłaby zwykła, lekka komedia romantyczna z motywem typowego trójkąta miłosnego, jakich wiele. Ale właśnie: queerowe motywy są przedstawione BARDZO dobrze 🌈🏳️‍⚧️🏳️‍🌈 bo mamy i kwestie transpłciowości, w tym niebinarności, i nieheteroseksualnych romansów, motywy odrzucenia przez bliskich, znalezienia swojego miejsca w społeczeństwie... wszystko podane w bardzo lekkiej, komediowej formie, bardzo życzliwej queerowej społeczności, pokazującej prawdziwe problemy ale bez przedramatyzowywania ich. Nie jest to w żadnym wypadku dzieło wybitne, dużo jest w tej historii kliszowych wątków, sytuacji które dzieją się tylko dlatego że autorka nie pozwala postaciom ze sobą rozmawiać, postacie poboczne pojawiają się znikąd, a fabuła pędzi do przodu bardzo szybko przez co do wielu wątków nawet nie ma czasu się przywiązać. Tym niemniej bardzo dobrze się to ogląda lub czyta, łatwo identyfikować się zarówno z tytułowym bohaterem, jak i innymi postaciami, poza tym świat potrzebuje takiej lekkiej i pozytywnej reprezentacji naszej społeczności 🥰

PS Niektórych może razić sposób w jaki momentami poruszane są tam tematy płci i transpłciowości, pojawia się np. określenie "czy chcesz zostać dziewczyną?" w konktekście w którym w naszej kulturze zapytalibyśmy raczej "czy chcesz zacząć tranzycję?". Miałam osobiście kontakt z osobami ze społeczności trans/CD w Japonii i na tej podstawie mogę wnioskować że chodzi tutaj o różnice kulturowe - japońskie transki rzeczywiście tak mówią, o "zostawaniu dziewczyną", nawet jeśli dla zachodnich uszu brzmiałoby to transfobicznie.

14
Witajcie Dziewczyny !

W temacie filmów to i ja dorzucę swoje pięć groszy . Świeżo na Netflixie obejrzałam ciekawy serial produkcji włoskiej pt. " Wymarzone życie " z aktorką Vittoria Schisano ( dziewczyna już wiele lat po tranzycji , cos około 2011 ) i jeszcze przynajmniej jedna gra tam aktorka transpłciowa . Serial w miarę do obejrzenia ( mnie się podobał i potrafi łzę wycisnąć ) film związany z tematyką trans i różnymi aspektami życiowymi z tym związanymi . Nie będę zdradzała całej fabuły aby nie popsuć oglądania filmu , także polecam . Wcześniej oglądałam także bardzo ciekawy i godny polecenia na platformie Prime Video , film pt. " Kobieta z ... " który jeszcze bardziej polecam obejrzeć , daje sporo przemyśleń . Pozdrawiam :)
Saskia Dragoness