Ostrzeżenie

1
Jedna z uczestniczek zwróciła się do mnie z prośba o usunięcie jej licznych zdjęć z crossdressingu.
Prośbę spełniłam ale apeluje do innych, pomyślcie dwa razu zanim coś opublikujecie publicznie, jako że zgodnie z regulaminem który każdy musi zaakceptować, posty i zdjęcia nie będą usuwane.

Autorkę prośby informuję że coś co raz opublikowano w Internecie pozostaje już na zawsze. Tutaj skasowane, ale strony archiwizujące Internet już sobie te zdjęcia pobrały i już tam te zdjęcia pozostaną aż do końca życia Internetu. Oczywiście można je tam podziwiać razem z twoimi wpisami całym crossdressingiem.

Re: Ostrzeżenie

2
Administratorka pisze: 06 sty 2025, 9:52 Autorkę prośby informuję że coś co raz opublikowano w Internecie pozostaje już na zawsze. Tutaj skasowane, ale strony archiwizujące Internet już sobie te zdjęcia pobrały i już tam te zdjęcia pozostaną aż do końca życia Internetu. Oczywiście można je tam podziwiać razem z twoimi wpisami całym crossdressingiem.
Dziękuję... i przepraszam za moje zbyt pochopne działanie. Adminko co innego gdzieś przypadkiem znaleźć swoje zdjęcie w czeluściach internetu a co innego umieszczać je celowo na portalu tematycznym zwłaszcza, że jest bardzo znany i to jeden z nielicznych polskojęzycznych w internecie. Jeszce raz przepraszam z kłopot, biję się piersi. Po krótkiej wymianie zdań z uczestniczkami forum stwierdziłem, że to nie "moja bajka". Pozdrawiam Mariolka.

3
Administratorka pisze: 06 sty 2025, 9:52 Jedna z uczestniczek zwróciła się do mnie z prośba o usunięcie jej licznych zdjęć z crossdressingu.
Prośbę spełniłam ale apeluje do innych, pomyślcie dwa razu zanim coś opublikujecie publicznie, jako że zgodnie z regulaminem który każdy musi zaakceptować, posty i zdjęcia nie będą usuwane.

Autorkę prośby informuję że coś co raz opublikowano w Internecie pozostaje już na zawsze. Tutaj skasowane, ale strony archiwizujące Internet już sobie te zdjęcia pobrały i już tam te zdjęcia pozostaną aż do końca życia Internetu. Oczywiście można je tam podziwiać razem z twoimi wpisami całym crossdressingiem.
Droga Administratorko, o ile na tę chwilę nie planuję wnosić o usuwanie swoich postów ani zdjęć, o tyle pragnę przypomnieć że zgodnie z obowiązującym w Polsce i UE prawem (np. artykuł 17 RODO/GDPR), każda osoba ma prawo do żądania usunięcia swoich danych.

Reszta to oczywiście prawda, boty archiwizujące istnieją, usunięcie danych z innych zakątków Internetu może być trudne lub wręcz niemożliwe. Ale z całym szacunkiem do Administratorki, sugeruję nie praktykować na stronie zasad będących w jawnej sprzeczności z prawem, a taki jest punkt regulaminu mówiący o tym, że "posty i zdjęcia nie będą usuwane".

4
Ania K pisze: 06 sty 2025, 11:00
Administratorka pisze: 06 sty 2025, 9:52 Jedna z uczestniczek zwróciła się do mnie z prośba o usunięcie jej licznych zdjęć z crossdressingu.

Droga Administratorko, o ile na tę chwilę nie planuję wnosić o usuwanie swoich postów ani zdjęć, o tyle pragnę przypomnieć że zgodnie z obowiązującym w Polsce i UE prawem (np. artykuł 17 RODO/GDPR), każda osoba ma prawo do żądania usunięcia swoich danych.

Reszta to oczywiście prawda, boty archiwizujące istnieją, usunięcie danych z innych zakątków Internetu może być trudne lub wręcz niemożliwe. Ale z całym szacunkiem do Administratorki, sugeruję nie praktykować na stronie zasad będących w jawnej sprzeczności z prawem, a taki jest punkt regulaminu mówiący o tym, że "posty i zdjęcia nie będą usuwane".
Ten temat trochę ubiegł mój zamiar, bo też mam zamiar poprosić o usunięcie jednego mojego wpisu ze zdjęciem. I tak jak Ania pisze, wydaje mi się, że mamy do tego prawo.

7
Wydaje się że konsensus wśród prawników mówi że zdjęcie przedstawiające czyjś wizerunek jak najbardziej jest daną osobową.

Ale żeby nie było że tylko się jałowo kłócę, chcę zwrócić uwagę na dwie kwestie:
  • Działy forum poniżej "śmietnika" widoczne są tylko dla osób zarejestrowanych i zalogowanych. O ile nie będzie to stanowić przeszkody dla innych ludzi, w tym mniej przychylnie nastawionych (bo zarejestrować może się każdy), o tyle boty wyszukiwarek i serwisów archiwizujących co do zasady tam "nie zaglądają" więc prawdopodobieństwo że posty i zdjęcia z tych działów "zostaną w Internecie na zawsze" jest... może nie zerowe, ale znacznie mniejsze.
  • Zdjęcia publikowane na forum w każdy inny sposób niż jako załącznik (więc np. przez tag "img") pozostają hostowane poza nim. Więc to też jest jakiś sposób na zachowanie kontroli nad swoimi zdjęciami - wrzucanie ich na jakikolwiek zewnętrzny serwis, wtedy przy ewentualnej chęci ich usunięcia, można to zrobić niezależnie od administracji forum, przez usunięcie z tego zewnętrznego serwisu. Trzeba tylko pamiętać żeby używać usług na to pozwalających, bo np. wrzucanie zdjęć na serwisy typu imgur bez logowania nie pozwala na późniejsze zarządzanie nimi. (No i trzeba też pamiętać o tym że zdjęcie mogło być zostać zapisane przez jakiś serwis archiwizujący typu archive.org, więc to też nie jest 100% pewna metoda na całkowite zniknięcie - ale można zniknąć przed osobami przeglądającymi forum.)