Żeby nie zginęło to, czym zakończyła się dyskusja w zamkniętym wątku, wlepiam jej zakończenie tutaj ku przestrodze.
Użytkowniczki Iwona, Olga, a wcześniej Haniamazurek i Annalabuda to z 99-procentową pewnością ta sama osoba. Byłyśmy więc świadkami próby prowokacji.
Wygląda to tak: jakaś osoba zakłada tu sobie konto (jako dajmy na to Iwona) i podaje się za nauczycielkę po pięćdziesiątce. Następnie zakłada kolejne konto jako nastoletnia (niepełnoletnia) dajmy na to Olga, która rozpaczliwie poszukuje pomocy w związku z rozterkami dotyczącymi jej tożsamości. Użytkowniczki śpieszą tej drugiej z masą pochlebstw i dobrych rad. Następnie ta pierwsza osobowość podnosi raban, że tu się dzieci deprawuje...
Pół biedy, jeżeli tylko ktoś się tak bawi. Ja jednak pragnę przestrzec, że to niekoniecznie musi być zabawa. Ta próba prowokacji przeprowadzona była dość nieudolnie i wcześniej czy później by się i tak rypnęła (w podobnym stylu próbowały wcześniej prowokować i Haniamazurek, i Annalabuda). Dlatego myślę, że nie stało się nic, co zagrażałoby bezpieczeństwu nas wszystkich tutaj. Pragnę jednak przestrzec: podobnych prób prowokacji mogło być (a nawet na pewno były) i może być więcej.
Nie każda osoba, która tu się rejestruje, jest tym, za kogo się podaje. Wszystkie pamiętajmy, że na świecie nie brakuje oszołomów pragnących złapać nas na robieniu tu rui i porubstwa oraz deprawacji niewiniątek polskich, katolickich. Czy osoba, która próby tej prowokacji się dopuściła, do takich należy, to trudno stwierdzić (osobiście myślę, że tak), ale pamiętajmy też, że to nie jedyne siły, które chętnie złapałyby nas na czymś "gorszącym" lub wręcz przestępczym.
Z czasów, gdy pracowałam w Fundacji Trans-Fuzja (a przypomnę, że były to czasy absolutnego rozpasania władzy PiS-u, która robiła sobie w państwie, co chciała), pamiętam co najmniej kilka prób zinwigilowania naszego środowiska przez funkcjonariuszy prawicowych mediów (wszystkie szybko rozpoznane głównie ze względu na skrajne dyletanctwo osób, które je podejmowały), a także próbę przeniknięcia do naszej organizacji agenta służb specjalnych (również rozpoznaną i zneutralizowaną - dlaczego, tego wolałabym już nie wyjaśniać). Jakkolwiek dziś PiS u władzy nie jest i trudno się spodziewać, że ktokolwiek ze służb specjalnych chciałby teraz inwigilować coś takiego jak forum Crossdressingu, to jednak nigdy nie da się wykluczyć takich zamiarów ze strony funkcjonariuszy prawackich mediów lub zwyczajnych oszołomów, którzy później złożą jakiś donosik, jeżeli uzyskają odpowiedni "materiał dowodowy". Przeżyłam także kilka prób prowokacji złapania nas na handlu nielegalnymi hormonami podejmowanych przez funkcjonariuszy prawackich mediów i idących na ich pasku szemranych pseudoaktywistów LGBT.
Napisałam już w zamkniętym wątku, że nie jestem nieomylna i nie przypisuję sobie nieomylności, ale teraz muszę przyznać wprost: jestem dupa, a nie moderatorka. Bo to, że pojawienie się wśród nas kogoś takiego jak Olga może być prowokacją, powinnam wyczuć dużo wcześniej. Że Iwona nie jest tym, za kogo się podaje, to podejrzewałam od dawna. Taka z niej nauczycielka jak ze mnie primabalerina Bolszogo Tieatra w Moskwie - nauczyciel, nawet od zetpetu czy wuefu, nie może pisać aż tak źle i pieprzyć takich głupot, w dodatku - jak się okazało na koniec - transfobicznych. No ale nie mogę przecież każdemu zwracać uwagi, że pisze z błędami, bo musiałabym to robić niemal po każdym napisanym poście, a nawet czasem sama sobie.
Przyznam jednak, że mój początkowy niepokój co do ewentualności fałszywości profilu Olgi został uśpiony.
Przyznaję, że doświadczenie nauczyło mnie daleko idącej ostrożności, jeśli idzie o wiarę we wszystko, co ludzie o sobie mówią i jak się prezentują. Ale z drugiej strony jestem tu tylko moderatorką i użytkowniczką, a nie psem tropiącym. Nie mogę z automatu nie wierzyć we wszystko i podawać w wątpliwość każdej autoprezentacji. Poza tym nie sądzę, by ktokolwiek czuł się tu komfortowo, gdybym z automatu podważała wszystko, z czymkolwiek ktokolwiek tu się pojawi.
Apeluję jednak do wszystkich: miejcie na uwadze to, że jeżeli tej moderacji zdarza się coś zakwestionować, podać w wątpliwość, sprostować, usiłować poprawić, to niekoniecznie robi to dlatego, że ma ego większe od Donalda Trumpa i musi pokazać swoją władzę i że jest wszystkowiedząca, ale dlatego, że na ogół wie, co robi. I robi to jednak przede wszystkim dla naszego wspólnego bezpieczeństwa. I może też się mylić, ale jeśli się pomyli, to nie ma problemu z tym, żeby to przyznać.
Nade wszystko pamiętajcie: uważajcie na to, co i komu odpisujecie. Żyjemy w takich czasach, że z jednej strony każdy chlapie, co mu ślinia na język przyniesie, a z drugiej - trzeba uważać na każde słowo. Nie mówię, że macie nie wierzyć we wszystko, ale z drugiej strony nie przesadzajcie z łatwowiernością. I pamiętajcie, że od czasu do czasu możemy stać się obiektem próby prowokacji różnego typu. To m.in. dlatego wszelkie próby np. erotyzowania treści czy posługiwania się nieprawdziwymi wizerunkami są zwalczane za pomocą napalmu i ciężkiej artylerii.
I pamiętajcie, że użytkowniczki typu Iwona, Olga, Haniamazurek, Annalabuda i kto tam jeszcze mogą mieć więcej takich profili. Wcześniej czy później się wysypią, no ale wytropić od razu wszystkie nie sposób.
Po tym doświadczeniu zostaną wprowadzone dalsze zmiany w regulaminie (m.in. ograniczenie wiekowe i dalsze ograniczenia publikacji wizerunków przerabianych w AI) - są na razie w przygotowaniu. Będziemy o nich informować, gdy zostaną wpisane do regulaminu.
Re: To była prowokacja
3Za bardzo wierzę w to co czytam w internecie i za bardzo wierzę w ludzką głupotę, aby takie posty wzbudziły u mnie podejrzenia. Gratuluje Edyto czujności, dobrze że nad nami czuwasz.
Btw masz możliwość sprawdzania adresów IP użytkowników?
4Dziękuję, Magdo, ale to nie ma czego gratulowaćMagdii92 pisze: 29 sty 2026, 17:49 Za bardzo wierzę w to co czytam w internecie i za bardzo wierzę w ludzką głupotę, aby takie posty wzbudziły u mnie podejrzenia. Gratuluje Edyto czujności, dobrze że nad nami czuwasz.
No tak, mam możliwość sprawdzenia adresów IP, z których pisane są posty. Praktycznie z niej nie korzystam, ale teraz okazała się baaaardzo przydatna
Make make-up not war
5Edyta, dzięki że jesteś na posterunku. Żeby było śmieszniej pod jednym z moich wątków Iwona toczyła zażartą dyskusję z Annalabudą. No cóż, troll zrobi wszystko, żeby się uwiarygodnić 
6No, zrozumiałeGlodis pisze: 29 sty 2026, 19:02 Edyta, dzięki że jesteś na posterunku. Żeby było śmieszniej pod jednym z moich wątków Iwona toczyła zażartą dyskusję z Annalabudą. No cóż, troll zrobi wszystko, żeby się uwiarygodnić![]()
Make make-up not war
8Nie przemuj się, mam to samo. I też niekoniecznie na forum,
Make make-up not war
10Ale słabo - robić takie rzeczy i nie mieć różnych adresów IP, przeglądarek itd.
Nie wiem jak Wy wpadacie na to, że jakieś dwa konta, to może być ta sama osoba poza aspektami technicznymi. Ja mam od dziecka forumowy daltonizm i mam problem z rozróżnianiem użytkowników po nickach.
Nie wiem jak Wy wpadacie na to, że jakieś dwa konta, to może być ta sama osoba poza aspektami technicznymi. Ja mam od dziecka forumowy daltonizm i mam problem z rozróżnianiem użytkowników po nickach.
"Ludzie będą się gapić, więc spraw, żeby było warto."