Głos

1
Pytanie do Was bardziej doświadczonych. Czy trenujecie w jakiś sposób swój głos by był bardziej kobiecy kiedy chcecie/musicie mówić będąc sobą? Widziałam na YT nieco treningów, ale to chyba zadanie na lata...

Re: Głos

2
Faktycznie z dnia na dzień to się nie dzieje. Potrzebna jest systematyczność i dużo ćwiczenia. Można sobie pomóc chodząc na zajęcia z feminizacji głosu ale i tak to trochę potrwa. Ale efekty mogą być bardzo fajne.

3
Praca nad głosem wymaga systematyczności, ale mam wrażenie, że jest to tak skomplikowanie opisywane i wydaje się to, coś mega trudnego, a w rzeczywistości wystarczy zrozumieć jak działa głos, nauczyć go nawyków i znaleźć swoją wysokość i barwę. Przy profesjonalnej pomocy mojej trenerki Ani z Akademii Śpiewu w Chorzowie juz po 3 miesiacach mój głos brzmi całkiem fajnie i jestem zadowolona. Ja się przyłożyłam i faktycznie codziennie po 10 minut coś tam działam, ale jak pytałam nauczycielki to niektórzy nic w domu nie pracują jedynie na zajęciach i wtedy mają efekty po ok pół roku. Myślę, że nie warto oglądać filmików bo jak specjalista mówi o tym, to można się przerazić jakie to skomplikowane. Ja zachęcam do skorzystania z pomocy, bo widzę po sobie jaki mam progres, a jak sama trenowałam to jedynie się irytowałam i dołowałam. Ale jestem pewna, że to kwestia miesięcy a nie lat – spokojnie ;)

4
Trenując troszeczkę niemal dosłownie "pod prysznicem" doszłam do poziomu dzięki którym nie boję się odezwać kiedy wychodzę na ulicę w kobiecej wersji. Nie łudzę się że mój głos brzmi jak głos ciski, ale wydaje mi się że w połączeniu z moim wyglądem... jakoś to wychodzi.

Sporo dały mi materiały z kanału TransVoiceLessons na YouTube, korzystałam też z opartych o AI narzędzi żeby oceniać swój głos, takich jak demo ze strony PresentID oraz Genderfluent. Jest też aplikacja Voice Tools na Androida, choć ona akurat nie mierzy nic poza wysokością dźwięku. Tak czy inaczej, te aplikacje oczywiście nie są wyroczniami, ale dają jakiś podgląd do którego można ćwiczyć.

Z mojego doświadczenia, feminizacja głosu na podstawowym poziomie nie jest aż tak trudna - trzeba po prostu mówić "lżej", bardziej "oddychająco" (co niestety oznacza też że powietrze szybciej się kończy...), co przekłada się na wyższą pozycję krtani, i troszeczkę wyżej niż "normalnie". Trudno to pokazać, jeszcze trudniej ująć słowami, ale kiedy się to załapie to szybko staje się drugą naturą.

Na pewno pomaga też bawienie się głosem w różne strony - nie tylko aby osiągnąć głos kobiecy, ale też żeby naśladować różne postacie, bawić się także tymi niższymi rejestrami, próbować np. metalowego screamingu/growlingu... wszystko to pozwala lepiej zapanować nad swoim głosem, poczuć do czego jest zdolny, jakie ruchy powodują jakie efekty itd. Nawet jeśli to czy inne ćwiczenie wydaje się przeciwieństwem brzmienia które chcemy uzyskać, to większa świadomość własnego głosu nigdy nie zaszkodzi :)

5
Spoko , a miałaby któraś jakiś dostęp do programu na PC pod Windows.
Kiedyś na starym forum , widziałam że któraś wstawiła link do takiego programiku.

7
no , ok niby można poszukać ale jak pod jakąś zabytkową wersję Windowsa to też musiałabym to zainstalować na starym PC.
Sądziłam że podpowiecie coś nowego ale nie pod Androida.

9
MonikaCD pisze: 06 paź 2025, 1:56 Raczej powinno działać też na nowych Windowsach
Sprawdziłam , z zarchiwizowanej wersji portalu da się jeszcze ściągnąć
NVTS - Natalia Voice Tester
link poniżej:
https://web.archive.org/web/20101228095 ... 62&lang=pl

Mi chodzi na Windows 10 x64 , tzn uruchamia się , funkcjonalności nie sprawdzałam bo nie podłączałam jeszcze kompa do jakiegoś sensownego mikrofonu.
Myślę że na jedenastce też powinno pójść.

Co prawda są poradniki jak modulować głos, takie jak z tej strony:
https://kurs.feminizacjaglosu.pl/
ale wydanie kilku stówek to stanowczo dużo nawet ja dla mnie.

Pozdrawiam Baśka