Buty na obcasie

1
Cześć dziewczyny, kupiłam swoje pierwsze buty na obcasie, czółenka na szerokim obcasie, zamówiłam rozmiar wiekszy o jeden numer, czyli rozmiar 48 i noga na szerokości nie pasuje. Dziewczyny jak mam dobrać rozmiar ?

Re: Buty na obcasie

2
Czy to są buty skórzane czy plastikowe? Jak skórzane to się rozciągną przy noszeniu (albo możesz kupić taki specjalny spray do zmiękczania skóry i wypchać je czymś, żeby się rozciągnęły). Jak plastikowe to właściwie nic się nie da zrobić.
A jakie to buty?
"Ludzie będą się gapić, więc spraw, żeby było warto."

4
Raczej zalecałabym je wymienić. Buciki na obcasie muszą być dopasowane. Rozmiar męski i żeński na długość są takie same (nie dotyczy chińskiej produkcji) nie trzeba kupować koniecznie większych. Czasem większe to większy problem niż odrobinę za małe. Pamiętaj że cis stopy są z reguły węższe więc możesz odczuwać lekki dyskomfort na szerokość.

5
Sylwia_C pisze: 02 wrz 2025, 21:42 Rozmiar męski i żeński na długość są takie same
Amerykańska rozmiarówka damska i męska jest inna - np. Pleaser ma damską rozmiarówkę i US 11 to będzie coś koło EU 41, a nie EU 45.
Na opakowaniach mają co prawda podany też rozmiar EU, ale jak się kupuje z drugiej ręki to czasami sprzedawcy źle przeliczają.

6
W ogóle to można szukać butów o większej tęgości - np. Asos Wide Fit ma rozmiary do 46 https://www.asos.com/pl/kobiety/buty/sz ... ize:122618 (mam 2 pary szpilek i są bardzo wygodne tylko fleki się zużyły i nie mam gdzie kupić odpowiednich)
Zalando szerokie do 45 https://www.zalando.pl/obuwie-damskie/_ ... th=szeroki (mam kozaki Anna Field i też ok, ale rozmiar większe niż normalnie)
Pleaser do 47 i są domyślnie szerokie https://pleasershoes.com/collections/pu ... _by=manual
Buty europejskich producentów mają często tęgość wyrażoną literami - G to normalne, a H, K i M coraz szersze.

7
Sylwia_C pisze: 02 wrz 2025, 21:42 Rozmiar męski i żeński na długość są takie same (nie dotyczy chińskiej produkcji)
Uściślijmy: chińska numeracja jest inna od europejskiej, z założenia - natomiast ma podobny zakres liczb (w przeciwieństwie do numeracji brytyjskiej czy amerykańskiej) więc łatwo je pomylić. Chińskie rozmiary rosną co pół centymetra, europejskie - co 2/3 centymetra (6.667 mm). Numeracje "spotykają" się w okolicach numeru 37 (różne dostępne przeliczniki mówią 36 lub 38) - ale już chińskie 43 będzie o centymetr (czyli dwa chińskie rozmiary lub półtora europejskiego) mniejsze niż europejskie 43.

No i tak jak pisze Monika - w większości regionów (Europa, UK, Chiny) standard rozmiarówki, nawet jeśli inny niż "nasz", jest ten sam dla butów damskich i męskich - ale Amerykanie (i kilka innych nacji które to od nich przejęły) mają oddzielne, niekompatybilne numeracje w zależności od płci 💀 Żeby było jeszcze śmieszniej, to amerykańskie rozmiarówki nie są do końca ustandaryzowane, więc ich jakiekolwiek przeliczenie jest mocno problematyczne. Wikipedia twierdzi że istnieje standard, ale z tego co kiedyś szukałam to większość producentów się go nie trzyma 😅 Tak że butów z rynku amerykańskiego chyba lepiej unikać 😅