Filmy Dokumenty o Transpłciowości, Crossdressingu itp

1
Hej

Ostatnio natrafiłam na artykuł poświęcony na temat Filmu Dokumentalnemu o temacie Transpłciowości, na wp.pl, choć nie za bardzo przepadam za tą stronką netową, to zaciekawił mnie artykuł o Filmie ''Mów mi Marianna''

Z tego co wyczytałam, Polacy nie widzieli tego filmu w Polsce w Kinach i w TVP, ponieważ PiS nie pozwoliło na wyświetlenie tego Dokumentu, w innych państwach
Film był wyświetlany w Kinach i w tamtejszych stacjach Telewizyjnych .

Link do artykułu jeżeli ktoś ma chęć przeczytać , zamieszczam poniżej .

https://film.wp.pl/cenzura-obyczajowa-w ... 986235520a

Pozdrawiam :)
„Największe bogactwo, to robienie tego, co kochasz.”

Re: Filmy Dokumenty o Transpłciowości, Crossdressingu itp

4
Filmów o tej tematyce/z wątkiem jest trochę. Niestety sporo powiela tylko stereotypy i nie wnosi dużo do życia. No może poza tym że możemy zobaczyć jak bardzo życie rożni się od scenariuszy.
Z ciekawostek to słyszałam, że "na wspólnej" też jest ostatnio motyw "trans" . I tak spłaszczony i uproszczony ale hej jest 🤔 nie wiem 🤔

Ja polecam "skóra w której żyję". Bardzo ciężki (przynajmniej dla mnie) ale warto

5
AniaBlank pisze: 05 paź 2024, 20:05 Filmów o tej tematyce/z wątkiem jest trochę. Niestety sporo powiela tylko stereotypy i nie wnosi dużo do życia. No może poza tym że możemy zobaczyć jak bardzo życie rożni się od scenariuszy.
Z ciekawostek to słyszałam, że "na wspólnej" też jest ostatnio motyw "trans" . I tak spłaszczony i uproszczony ale hej jest 🤔 nie wiem 🤔

Ja polecam "skóra w której żyję". Bardzo ciężki (przynajmniej dla mnie) ale warto
Od dawna szukam tego filmu. Na jakiej platformie go obejrzałaś? Byłabym wdzięczna jeśli byś mi wskazała jakiś trop.

6
Eli pisze: 05 paź 2024, 20:25
AniaBlank pisze: 05 paź 2024, 20:05 Filmów o tej tematyce/z wątkiem jest trochę. Niestety sporo powiela tylko stereotypy i nie wnosi dużo do życia. No może poza tym że możemy zobaczyć jak bardzo życie rożni się od scenariuszy.

Od dawna szukam tego filmu. Na jakiej platformie go obejrzałaś? Byłabym wdzięczna jeśli byś mi wskazała jakiś trop.
Platforma oldschool czyli kino w 2011😂 nie wiem czy gdzieś jest. Po seansie w kinie miałam doła przez 2 tygodnie i mimo, że uważam film za mega dobry to jest to jedyny film którego nie chcę nigdy więcej zobaczyć.

7
Venus_124 pisze: 05 wrz 2024, 19:52 Hej

Ostatnio natrafiłam na artykuł poświęcony na temat Filmu Dokumentalnemu o temacie Transpłciowości, na wp.pl, choć nie za bardzo przepadam za tą stronką netową, to zaciekawił mnie artykuł o Filmie ''Mów mi Marianna''

Z tego co wyczytałam, Polacy nie widzieli tego filmu w Polsce w Kinach i w TVP, ponieważ PiS nie pozwoliło na wyświetlenie tego Dokumentu, w innych państwach
Film był wyświetlany w Kinach i w tamtejszych stacjach Telewizyjnych .

Link do artykułu jeżeli ktoś ma chęć przeczytać , zamieszczam poniżej .

https://film.wp.pl/cenzura-obyczajowa-w ... 986235520a

Pozdrawiam :)
Jeżeli chodzi o film "Mów mi Marianna" Karoliny Bielawskiej, to jest on sprzed niemal 10 lat. Jeżeli dobrze pamiętam, to pojawił się na początku 2015 r. I nie jest prawdą, jakoby PiS nie pozwoliło na jego wyświetlanie. Film był wyświetlany w Polsce, tyle że jest to taki rodzaj filmu, który nie trafi do komercyjnych kin, bo zwyczajnie nikt na niego nie przyjdzie. Jednak pamiętam, że wyświetlany był. Głównie na specjalnych pokazach o charakterze klubów dyskusyjnych czy czegoś na kształt. W jednej takiej projekcji z udziałem reżyserki sama brałam udział. Dziś już nie pamiętam, czy film był pokazywany w którejkolwiek telewizji, ale istnieje duże prawdopodobieństwo, że tak. Być może nawet w TVP, jeszcze przed PiS-em albo nawet już za czasów pisowskich - tego nie pamiętam. W każdym razie na TVP VOD jest cały czas dostępny, a nie przypuszczam, by ktokolwiek dodawał go teraz, bo dziś mało kto o tym filmie w ogóle pamięta. On raczej przetrwał całe rządy PiS i jest nadal dostępny. Można go sobie obejrzeć: https://vod.tvp.pl/filmy-dokumentalne,1 ... nna,339268

Szczerze mówiąc, to o ile ten film był wtedy jakimś tam wydarzeniem w naszym świecie, o tyle gdyby ukazał się dziś (jako nowość, ma się rozumieć), pewnie nie wzbudziłby już większych emocji. To jest historia jednej tranzycji, dość specyficznej ze względu na okoliczności, ale też i ze względu na osobę. Jakkolwiek przykre jest to wszystko, co spotkało Mariannę (ktorą znałam - obecnie nie mam z nią żadnego kontaktu), to jednak zapewniam, że była to osoba na tyle specyficzna, że gdyby pojawiła się np. tu i próbowała głosić to, co głosiła, to najpewniej wszyscy by ją stąd pogonili za podejście, które miało mało wspólnego z szeroko rozumianą tolerancją, że o akceptacji już nie wspomnę ;)