Peruki i ich pielegnacja

1
Hej koleżanki. Nie znalazłam na forum nic podobnego więc założyłam wątek.
Nie wszystkie z nas mają zapewne możliwość zapuszczenia własnych, naturalnych włosów by ułożyć je w piękną stylizacje.
Peruki używam od niedawna i jest to w zasadzie mój pierwszy kontakt z nimi. Mam 4 różnej długości. Przekopałam internet i w zasadzie nadal nie mam dobrych informacji jak o nie dbać i je pielęgnować by po kilku noszeniach nie zmieniły się w jeden wielki kołtun.
Jakich grzebieni używacie do rozczesywania, jakie są wasze techniki, w czym je myjecie?

Re: Peruki i ich pielegnacja

2
Ja mam peruki ze sklepu dla amazonek i kupuję czasem szampon do peruk z sztucznym włosem z tego sklepu ale najczęściej myję w normalnym szamponie do włosów delikatnych. Po wymyciu delikatnie rozstrzepuję nakładam na specjalny stojak (głowę) i suszy się powoli obciekając w wannie aż do całkowitego wyschnięcia. Jak jest sucha to rozczesuję grubym grzebieniem a potem zawsze delikatnie szczotką do włosów. W torebce zawsze mam gruby grzebień i szczotkę. To wersja dla tych co mogą oficjalnie myć i suszyć peruki w domu. Jeśli jest konspiracja to już większy problem i zapewwne trzeba potajemnie umyć i suszyć np. w piwnicy czy innym tajnym miejscu.

4
Justyna60 pisze: 06 lis 2024, 13:13 Ja mam peruki ze sklepu dla amazonek i kupuję czasem szampon do peruk z sztucznym włosem z tego sklepu ale najczęściej myję w normalnym szamponie do włosów delikatnych. Po wymyciu delikatnie rozstrzepuję nakładam na specjalny stojak (głowę) i suszy się powoli obciekając w wannie aż do całkowitego wyschnięcia. Jak jest sucha to rozczesuję grubym grzebieniem a potem zawsze delikatnie szczotką do włosów. W torebce zawsze mam gruby grzebień i szczotkę. To wersja dla tych co mogą oficjalnie myć i suszyć peruki w domu. Jeśli jest konspiracja to już większy problem i zapewwne trzeba potajemnie umyć i suszyć np. w piwnicy czy innym tajnym miejscu.
Dziękuję 😉 z konspiracja to nie ma u mnie problemu ale brakuje mi stojaka. Do tej pory peruki podwieszane na prowizorycznych wieszaczkach.
Powiedz mi czy jeśli masz bardziej rozczapirzoną perukę np z powodu wiatru to łatwiej ja rozczesać na mokro czy na sucho?
Ostatnio zmieniony 06 lis 2024, 13:43 przez Eli, łącznie zmieniany 1 raz.

5
Roksii pisze: 06 lis 2024, 13:27 Ja poproszę o polecenie jakiegoś sklepu internetowego sprawdzonego z perukami.
Od jakiegoś czasu się przymierzam do zakupu i najwyższy już czas :)
Ja kupiłam na Temu. Jakość całkiem w porządku. Włosy syntetyczne miękkie i przyjemne w dotyku. Zapach bardzo przyjemny. Świetnie się je nosi.

6
Moja droga uwierz mi że aby kupić dobrą perukę to trzeba wydać odpowiednie pieniądze ale przede wszystkim trzeba ją dopasować do siebie przymierzając w sklepie. Naprawdę panie pracujące w sklepach z perukami niejedno już widziały i naprawdę bardzo chętnie pomogą w wyborze. Trzeba przymierzyć kilka peruk w różnych kolorach, długościach aby dobrze wyglądać. Ja bardzo dawno temu w ubiegłym wieku kilka razy kupiłam peruki w internetowym sklepie i nigdy nie byłam zadowolona nosiłam w domu a na ulicy nie wyglądały dobrze. Gdy odważyłam się i poszłam do sklepu z perukami (w Gdańsku) w wydaniu męskim to pani śmiała się ze mnie że mam fałszywy wstyd bo wielu mi podobnych facetów kupowało u niej peruki i dla niej to nic dziwnego. Odtąd zawsze kupuję peruki w sklepie specjalistycznym na żywo a od wielu lat jako kobieta. i jestem bardzo zadowolona. To samo z protezami piersi. Same nie poradzimy sobie. Owszem można w internecie ale to bardziej dla genetycznych kobiet one wiedzą jak i co im będzie pasować. Do bycia w domu i może zdjęci taka nawet z profesjonalnego sklepu może być dobra ale do chodzenia za zewnątrz już może nie być za bardzo.
Przestańcie się bać i robić problemy gdzie ich nie ma.. To ciągle pisze starsza pani (61) lat która jak pamięć ją sięga biega po kobiecemu. A pracowałam w takiej firmie że naprawdę powinnam się obawiać rozpoznania i konsekwencji.

7
Eli pisze: 06 lis 2024, 13:41
Justyna60 pisze: 06 lis 2024, 13:13 Ja mam peruki ze sklepu dla amazonek i kupuję czasem szampon do peruk z sztucznym włosem z tego sklepu ale najczęściej myję w normalnym szamponie do włosów delikatnych. Po wymyciu delikatnie rozstrzepuję nakładam na specjalny stojak (głowę) i suszy się powoli obciekając w wannie aż do całkowitego wyschnięcia. Jak jest sucha to rozczesuję grubym grzebieniem a potem zawsze delikatnie szczotką do włosów. W torebce zawsze mam gruby grzebień i szczotkę. To wersja dla tych co mogą oficjalnie myć i suszyć peruki w domu. Jeśli jest konspiracja to już większy problem i zapewwne trzeba potajemnie umyć i suszyć np. w piwnicy czy innym tajnym miejscu.
Dziękuję 😉 z konspiracja to nie ma u mnie problemu ale brakuje mi stojaka. Do tej pory peruki podwieszane na prowizorycznych wieszaczkach.
Powiedz mi czy jeśli masz bardziej rozczapirzoną perukę np z powodu wiatru to łatwiej ja rozczesać na mokro czy na sucho?
Są specjalne grzebienie do peruek i nimi najlepiej choć szczotka z Rossmann do rozczesywania też daje radę. W ramach ułatwia procesu jest płyn antystatyczny Ania (czysty przypadek, że o nim mówię 😉) który daje trochę poślizgu no i się nie pusza.

Raz na jakiś czas można oddać na reanimację do zakładu produkcyjnego peruki ale to bardziej się tyczy włosów za 500 i więcej niż 50...

8
Do Eli. Perukę zawsze rozczesujesz na sucho. Jak jest mokra to możesz ją łatwiej uszkodzić. Jak wiatr potarga to trzeba a chcesz się na bieżąco poprawić to trzymasz za czubek głowy i delikatnie najlepiej grubym grzebieniem czeszesz. Dlatego po umyciu zostawiasz do całkowitego wyschnięcia a potem delikatnie rozczesujesz i układasz. Zdjęcia w galerii to obecne moje dwie peruki które noszę na zmianę ciemniejsza ma już 6 lat.

Niestety trzeba na dobrą i realistyczną perukę wydać powyżej 500 a nawet 800 i więcej...
Drogie jest to "hobby"

9
Justyna60 pisze: 06 lis 2024, 13:53 Do Eli. Perukę zawsze rozczesujesz na sucho. Jak jest mokra to możesz ją łatwiej uszkodzić. Jak wiatr potarga to trzeba a chcesz się na bieżąco poprawić to trzymasz za czubek głowy i delikatnie najlepiej grubym grzebieniem czeszesz. Dlatego po umyciu zostawiasz do całkowitego wyschnięcia a potem delikatnie rozczesujesz i układasz. Zdjęcia w galerii to obecne moje dwie peruki które noszę na zmianę ciemniejsza ma już 6 lat.
Tej informacji mi właśnie brakowało. Twoje peruki faktycznie ładnie wyglądają. W mojej galerii mam właśnie zdjęcie z krótką. Ale mam też dłuższe i chce o nie dobrze zadbać. Dziękuję 😉

10
Właśnie ciułam na bardzo fajną perukę za ok 1600.
Jak chcecie popatrzcie na sklep w GD Perukmania, na Bitwy Oliwskiej, jak nie za daleko to można tam pojechać. Przemiła Pani sprzedawczyni, obeznana w temacie wielu trans tam się zaopatruje w peruki i protezy piersi.