Hej koleżanki. Nie znalazłam na forum nic podobnego więc założyłam wątek.
Nie wszystkie z nas mają zapewne możliwość zapuszczenia własnych, naturalnych włosów by ułożyć je w piękną stylizacje.
Peruki używam od niedawna i jest to w zasadzie mój pierwszy kontakt z nimi. Mam 4 różnej długości. Przekopałam internet i w zasadzie nadal nie mam dobrych informacji jak o nie dbać i je pielęgnować by po kilku noszeniach nie zmieniły się w jeden wielki kołtun.
Jakich grzebieni używacie do rozczesywania, jakie są wasze techniki, w czym je myjecie?
Re: Peruki i ich pielegnacja
2Ja mam peruki ze sklepu dla amazonek i kupuję czasem szampon do peruk z sztucznym włosem z tego sklepu ale najczęściej myję w normalnym szamponie do włosów delikatnych. Po wymyciu delikatnie rozstrzepuję nakładam na specjalny stojak (głowę) i suszy się powoli obciekając w wannie aż do całkowitego wyschnięcia. Jak jest sucha to rozczesuję grubym grzebieniem a potem zawsze delikatnie szczotką do włosów. W torebce zawsze mam gruby grzebień i szczotkę. To wersja dla tych co mogą oficjalnie myć i suszyć peruki w domu. Jeśli jest konspiracja to już większy problem i zapewwne trzeba potajemnie umyć i suszyć np. w piwnicy czy innym tajnym miejscu.
3Ja poproszę o polecenie jakiegoś sklepu internetowego sprawdzonego z perukami.
Od jakiegoś czasu się przymierzam do zakupu i najwyższy już czas
4Dziękuję z konspiracja to nie ma u mnie problemu ale brakuje mi stojaka. Do tej pory peruki podwieszane na prowizorycznych wieszaczkach.Justyna60 pisze: 06 lis 2024, 13:13 Ja mam peruki ze sklepu dla amazonek i kupuję czasem szampon do peruk z sztucznym włosem z tego sklepu ale najczęściej myję w normalnym szamponie do włosów delikatnych. Po wymyciu delikatnie rozstrzepuję nakładam na specjalny stojak (głowę) i suszy się powoli obciekając w wannie aż do całkowitego wyschnięcia. Jak jest sucha to rozczesuję grubym grzebieniem a potem zawsze delikatnie szczotką do włosów. W torebce zawsze mam gruby grzebień i szczotkę. To wersja dla tych co mogą oficjalnie myć i suszyć peruki w domu. Jeśli jest konspiracja to już większy problem i zapewwne trzeba potajemnie umyć i suszyć np. w piwnicy czy innym tajnym miejscu.
Powiedz mi czy jeśli masz bardziej rozczapirzoną perukę np z powodu wiatru to łatwiej ja rozczesać na mokro czy na sucho?
Ostatnio zmieniony 06 lis 2024, 13:43 przez Eli, łącznie zmieniany 1 raz.
5Ja kupiłam na Temu. Jakość całkiem w porządku. Włosy syntetyczne miękkie i przyjemne w dotyku. Zapach bardzo przyjemny. Świetnie się je nosi.Roksii pisze: 06 lis 2024, 13:27 Ja poproszę o polecenie jakiegoś sklepu internetowego sprawdzonego z perukami.
6Moja droga uwierz mi że aby kupić dobrą perukę to trzeba wydać odpowiednie pieniądze ale przede wszystkim trzeba ją dopasować do siebie przymierzając w sklepie. Naprawdę panie pracujące w sklepach z perukami niejedno już widziały i naprawdę bardzo chętnie pomogą w wyborze. Trzeba przymierzyć kilka peruk w różnych kolorach, długościach aby dobrze wyglądać. Ja bardzo dawno temu w ubiegłym wieku kilka razy kupiłam peruki w internetowym sklepie i nigdy nie byłam zadowolona nosiłam w domu a na ulicy nie wyglądały dobrze. Gdy odważyłam się i poszłam do sklepu z perukami (w Gdańsku) w wydaniu męskim to pani śmiała się ze mnie że mam fałszywy wstyd bo wielu mi podobnych facetów kupowało u niej peruki i dla niej to nic dziwnego. Odtąd zawsze kupuję peruki w sklepie specjalistycznym na żywo a od wielu lat jako kobieta. i jestem bardzo zadowolona. To samo z protezami piersi. Same nie poradzimy sobie. Owszem można w internecie ale to bardziej dla genetycznych kobiet one wiedzą jak i co im będzie pasować. Do bycia w domu i może zdjęci taka nawet z profesjonalnego sklepu może być dobra ale do chodzenia za zewnątrz już może nie być za bardzo.
Przestańcie się bać i robić problemy gdzie ich nie ma.. To ciągle pisze starsza pani (61) lat która jak pamięć ją sięga biega po kobiecemu. A pracowałam w takiej firmie że naprawdę powinnam się obawiać rozpoznania i konsekwencji.
Przestańcie się bać i robić problemy gdzie ich nie ma.. To ciągle pisze starsza pani (61) lat która jak pamięć ją sięga biega po kobiecemu. A pracowałam w takiej firmie że naprawdę powinnam się obawiać rozpoznania i konsekwencji.
7Są specjalne grzebienie do peruek i nimi najlepiej choć szczotka z Rossmann do rozczesywania też daje radę. W ramach ułatwia procesu jest płyn antystatyczny Ania (czysty przypadek, że o nim mówię ) który daje trochę poślizgu no i się nie pusza.Eli pisze: 06 lis 2024, 13:41Dziękuję z konspiracja to nie ma u mnie problemu ale brakuje mi stojaka. Do tej pory peruki podwieszane na prowizorycznych wieszaczkach.Justyna60 pisze: 06 lis 2024, 13:13 Ja mam peruki ze sklepu dla amazonek i kupuję czasem szampon do peruk z sztucznym włosem z tego sklepu ale najczęściej myję w normalnym szamponie do włosów delikatnych. Po wymyciu delikatnie rozstrzepuję nakładam na specjalny stojak (głowę) i suszy się powoli obciekając w wannie aż do całkowitego wyschnięcia. Jak jest sucha to rozczesuję grubym grzebieniem a potem zawsze delikatnie szczotką do włosów. W torebce zawsze mam gruby grzebień i szczotkę. To wersja dla tych co mogą oficjalnie myć i suszyć peruki w domu. Jeśli jest konspiracja to już większy problem i zapewwne trzeba potajemnie umyć i suszyć np. w piwnicy czy innym tajnym miejscu.
Powiedz mi czy jeśli masz bardziej rozczapirzoną perukę np z powodu wiatru to łatwiej ja rozczesać na mokro czy na sucho?
Raz na jakiś czas można oddać na reanimację do zakładu produkcyjnego peruki ale to bardziej się tyczy włosów za 500 i więcej niż 50...
8Do Eli. Perukę zawsze rozczesujesz na sucho. Jak jest mokra to możesz ją łatwiej uszkodzić. Jak wiatr potarga to trzeba a chcesz się na bieżąco poprawić to trzymasz za czubek głowy i delikatnie najlepiej grubym grzebieniem czeszesz. Dlatego po umyciu zostawiasz do całkowitego wyschnięcia a potem delikatnie rozczesujesz i układasz. Zdjęcia w galerii to obecne moje dwie peruki które noszę na zmianę ciemniejsza ma już 6 lat.
Niestety trzeba na dobrą i realistyczną perukę wydać powyżej 500 a nawet 800 i więcej...
Drogie jest to "hobby"
Niestety trzeba na dobrą i realistyczną perukę wydać powyżej 500 a nawet 800 i więcej...
Drogie jest to "hobby"
9Tej informacji mi właśnie brakowało. Twoje peruki faktycznie ładnie wyglądają. W mojej galerii mam właśnie zdjęcie z krótką. Ale mam też dłuższe i chce o nie dobrze zadbać. DziękujęJustyna60 pisze: 06 lis 2024, 13:53 Do Eli. Perukę zawsze rozczesujesz na sucho. Jak jest mokra to możesz ją łatwiej uszkodzić. Jak wiatr potarga to trzeba a chcesz się na bieżąco poprawić to trzymasz za czubek głowy i delikatnie najlepiej grubym grzebieniem czeszesz. Dlatego po umyciu zostawiasz do całkowitego wyschnięcia a potem delikatnie rozczesujesz i układasz. Zdjęcia w galerii to obecne moje dwie peruki które noszę na zmianę ciemniejsza ma już 6 lat.
10Właśnie ciułam na bardzo fajną perukę za ok 1600.
Jak chcecie popatrzcie na sklep w GD Perukmania, na Bitwy Oliwskiej, jak nie za daleko to można tam pojechać. Przemiła Pani sprzedawczyni, obeznana w temacie wielu trans tam się zaopatruje w peruki i protezy piersi.
Jak chcecie popatrzcie na sklep w GD Perukmania, na Bitwy Oliwskiej, jak nie za daleko to można tam pojechać. Przemiła Pani sprzedawczyni, obeznana w temacie wielu trans tam się zaopatruje w peruki i protezy piersi.