Kiedy już odważycie się wyjść z domu wystrojone, jak radzicie sobie w kontaktach z ludźmi? Ciekawi mnie, jakiego głosu wtedy używacie - mówicie naturalnie, po męsku, czy damskim głosem?
Interesuje mnie też kwestia zaimków. Zamawiając kawę czy płacąc za zakupy, używacie w rozmowie form żeńskich, czy dla świętego spokoju trzymacie się męskich? I przede wszystkim – jak reaguje otoczenie, gdy widzi kobiecy outfit, ale słyszy męski głos? Spotkało Was z tego powodu coś niezręcznego, czy wręcz przeciwnie, zaskakująco miłego?
Pytam, bo nie znalazłam takich historii na forum. Sama wciąż mam ogromną blokadę przed odezwaniem się publicznie, a Wasze doświadczenia i przykłady z życia na pewno pomogłyby przełamać strach wielu zamkniętym osobom, które boją się zrobić ten pierwszy krok.
Re: Głos w interakcjach międzyludzkich
2Ja wyrobiłam sobie coś na kształt kobiecego głosu. Trudno powiedzieć czy brzmi to jakkolwiek "realistycznie", ale wydaje mi się że jest na tyle spójne z moim wizerunkiem, że daje radę. Jeśli chcesz się tym pobawić a nie wiesz gdzie zacząć, to polecam kanał https://www.youtube.com/@TransVoiceLessons ; przydatne były dla mnie też programy/strony takie jak https://play.google.com/store/apps/deta ... VoiceTools , https://www.genderrecognition.com/ , https://vocalgender.live/ - każde z tych narzędzi to oczywiście tylko przybliżenie, ale daje jakieś pojęcie na ile nam to wychodzi.agata85 pisze: 19 cze 2026, 10:08 Ciekawi mnie, jakiego głosu wtedy używacie - mówicie naturalnie, po męsku, czy damskim głosem?
W tego typu interakcjach my właściwie nie musimy używać własnych form płciowych. "Poproszę kawę", "zapłacę kartą". Nawet w sytuacjach gdzie nasuwałyby się formy płciowe, często da się poprzestawiać zdania tak żeby ich uniknąć. Np. zamiast "byłam dzisiaj w sklepie i widziałam jak wykładali nowy towar" możesz powiedzieć "podczas mojej dzisiejszej wizyty w sklepie, wykładali nowy towar". Czasem te zdania będą brzmieć trochę nietypowo, ale możesz się naprawdę zdziwić w jak wielu sytuacjach określanie własnej płci wcale nie jest językowo konieczne.agata85 pisze: 19 cze 2026, 10:08 Interesuje mnie też kwestia zaimków. Zamawiając kawę czy płacąc za zakupy, używacie w rozmowie form żeńskich, czy dla świętego spokoju trzymacie się męskich?
Tym niemniej kiedy już używam własnych form płciowych, to w takich sytuacjach raczej żeńskich. Kiedy ich nie używam i to ta druga strona "decyduje" jak się do mnie zwrócić, to też praktycznie zawsze spotykam się z żeńskimi formami.
Inaczej bywa kiedy jestem wśród znajomych, zwłaszcza takich którzy częściej spotykają mnie w męskiej wersji, albo w miejscach takich jak np. konwenty mangowe, gdzie "chłop w sukience" nikogo nie dziwi. W sumie to mój głos i zaimki są mocno płynne, dostosowują się do sytuacji
3Mnie się zdarzało dotychczas mówić tylko moim standardowym głosem i używać tylko męskich zaimków i męskiej odmiany, chociaż rzeczywiście starałem się tak budować wypowiedzi w miarę możliwości, żeby były neutralne. W ten sposób mogłem się przekonać jak rozmówca będzie się do mnie zwracał nie mając żadnej sugestii z mojej strony.
Dla wielu ludzi "mężczyzna przebrany za kobietę" to inna kategoria niż "mężczyzna przebrany za kobietę i twierdzący, że jest kobietą", a jedno im przeszkadza mniej niż drugie. W ten sposób mają łatwiej, bo mogą się odezwać jak im pasuje i zobaczyć jak zareaguję. Niektórzy mogą być konfliktowi i w ten sposób szukać pretekstu do zaczepki, więc najlepiej mówić neutralnie lub tak jak oni sami zaczną.
Z zaimkami trzecioosobowymi to jest zupełnie inna kwestia, bo nie wyobrażam sobie prób narzucenia innym, jak mają o mnie mówić w trzeciej osobie. To by była próba zaklinania rzeczywistości, na którą nie mamy wpływu.
Dla wielu ludzi "mężczyzna przebrany za kobietę" to inna kategoria niż "mężczyzna przebrany za kobietę i twierdzący, że jest kobietą", a jedno im przeszkadza mniej niż drugie. W ten sposób mają łatwiej, bo mogą się odezwać jak im pasuje i zobaczyć jak zareaguję. Niektórzy mogą być konfliktowi i w ten sposób szukać pretekstu do zaczepki, więc najlepiej mówić neutralnie lub tak jak oni sami zaczną.
Z zaimkami trzecioosobowymi to jest zupełnie inna kwestia, bo nie wyobrażam sobie prób narzucenia innym, jak mają o mnie mówić w trzeciej osobie. To by była próba zaklinania rzeczywistości, na którą nie mamy wpływu.
"Ludzie będą się gapić, więc spraw, żeby było warto."
4Ja robię zakupy i ogólnie wychodzę publicznie w okresie jesienno zimowym gdy ubiór dobrze ukrywa moją prawdziwą płeć.
Nie umiem udawać głosu kobiecego ale jakoś się przełamuje i już nawet to nie jest duży stres jak kupuje ubrania czy kosmetyki.
Sprzedawczynie nie zwracają uwagi albo czasami chyba bardziej się stresują niż ja.
Ale w jakiś innych sklepach niż typowo kobiecych bym się bała.
Co innego drogeria a co innego sklep z narzędziami
Nie umiem udawać głosu kobiecego ale jakoś się przełamuje i już nawet to nie jest duży stres jak kupuje ubrania czy kosmetyki.
Sprzedawczynie nie zwracają uwagi albo czasami chyba bardziej się stresują niż ja.
Ale w jakiś innych sklepach niż typowo kobiecych bym się bała.
Co innego drogeria a co innego sklep z narzędziami
5Głos to tutaj dla mnie największy problem, bo mam dosyć niski. Ale będąc Marleną myślę i piszę o sobie w rodzaju żeńskim. I podczas naszego krakowskiego spotkania z Anią ku mej radości zostałam przedstawiona innej osobie jako Marlena, a w rozmowie oczywiście mówiłyśmy do siebie i o sobie jako "ona"