Re: Szpilki w samochodzie

11
Bardzo dużo zależy od skrzyni biegów. Z automatem można jeździć w każdych butach (może poza fetyszowymi baletkami itp.) i na długie dystanse, i w ruchu miejskim. Z ręczną skrzynią jest dużo ciężej.
"Ludzie będą się gapić, więc spraw, żeby było warto."

16
Lawinia.CD pisze: 15 gru 2025, 17:21
Aśka pisze: 15 gru 2025, 15:17 Ale po co się tak męczyć? To bez sensu.
Męczyć ??? przy "normalnej" codziennej wysokości, czyli powiedzmy 5-8cm nie ma jakiegokolwiek problemu czy męczarni...
Ale tu nie było rozmowy o "normalnej codziennej wysokości, czyli powiedzmy 5-8 cm", tylko o szpilkach 10-12 cm. I tego dotyczyło moje pytanie.

19
Aśka pisze: 15 gru 2025, 15:17 Ale po co się tak męczyć? To bez sensu.
O właśnie. Po co się tak męczyć? Nie cierpię jeździć w obcasach, choć rozumiem taką potrzebę. Wolę jeździć w jakichś balerinkach. I wygodniej, i jest miejsce na nogi pod kierownicą, i bezpieczniej.

20
Ja tam od dłuższego czasu, kiedy muszę egzystować en homme, wsiadając do auta, zmieniam buty z "roboczych" (męskich), na obcas. W aucie wożę buty "do jazdy". Normalnie noszę obcasy ok 9 cm, zarówno słupek, jak i szpilki. Auto w manualu, tak że wymaga pełnej obsługi obiema stopami. Prowadząc w butach na obcasie nie odczuwam niewygody, ani zagrożenia bezpieczeństwa. Mówiąc szczerze, przyzwyczaiłam się do tego stopnia, że czasami zapominam o obcasach. Potwierdzam, co zauważyły wcześniej szanowne koleżanki, że niestety obcasy się bardziej niszczą, szczególnie z tyłu. Od siebie dodam, że szybciej niszczy się też dywanik, szczególnie pod prawą stopą. Pewnie ze względu na bardziej punktowe obciążenie. Z drugiej strony, zauważyłam, że w obcasach bardziej właściwie zmieniam biegi, t.j. sprzęgło do do końca, lewą stopę opieram na podnóżku, zamiast wisieć nad pedałem.
Padło pytanie, po co się męczyć? Ja tam się nie męczę. Za to codziennie mam chwilę radości z bycia chociaż trochę bardziej sobą.