Re: Depilacja nóg

13
Hm, w sumie poruszyłyście ten temat...

Jak radzicie sobie z włosami które zostają po takim goleniu w trakcie kąpieli? Spłukiwanie ich do odpływu to w końcu recepta na zatkane rury... Najlepsze co wymyśliłam to wylanie wody z wanny przez możliwie minimalnie rozwarty korek (żeby jak najmniej włosów poszło do odpływu) a potem ręczne wyczyszczenie wanny po tym jak trochę przeschnie, ale nie mogę się oprzeć wrażeniu że być może istnieje jakaś lepsza metoda ;)

14
Jakoś nigdy nie pomyślałem, że to może zatkać rury. Te włoski to maja po kilka mm maksymalnie - w tej objętości wody, co spływa z wanny to ładnie wszystko się wypłucze.
Za pierwszym razem były dłuższe, ale wtedy chyba obciąłem trymerem na sucho na podłodze i potem je prostu zebrałem z podłogi, a resztę do odkurzacza.
"Ludzie będą się gapić, więc spraw, żeby było warto."

15
Ania K pisze: 18 gru 2025, 11:48 Hm, w sumie poruszyłyście ten temat...

Jak radzicie sobie z włosami które zostają po takim goleniu w trakcie kąpieli? Spłukiwanie ich do odpływu to w końcu recepta na zatkane rury...
Ja po goleniu wlewam do odpływu trochę domestosa. Myślę, że trochę wypali włoski, które ewentualnie zostały w syfonie. Jeszcze problemów z odpływem nie było.

16
MoniaLiza pisze: 18 gru 2025, 14:28 Ja po goleniu wlewam do odpływu trochę domestosa. Myślę, że trochę wypali włoski, które ewentualnie zostały w syfonie. Jeszcze problemów z odpływem nie było.
Domestos wybieli, zdezynfekuje i ewentualnie odkamieni, ale nie rozpuści włosów. Kret - czyli wodorotlenek sodu - rozpuści.
"Ludzie będą się gapić, więc spraw, żeby było warto."

17
MonikaCD pisze: 18 gru 2025, 15:17
MoniaLiza pisze: 18 gru 2025, 14:28 Ja po goleniu wlewam do odpływu trochę domestosa. Myślę, że trochę wypali włoski, które ewentualnie zostały w syfonie. Jeszcze problemów z odpływem nie było.
Domestos wybieli, zdezynfekuje i ewentualnie odkamieni, ale nie rozpuści włosów. Kret - czyli wodorotlenek sodu - rozpuści.
Częste stosowanie kreta źle wpływa na syfony itp. Polecam sodę oczyszczoną, zmieszaną z octem :D

18
AlexandraStarrCD pisze: 18 gru 2025, 23:33 Częste stosowanie kreta źle wpływa na syfony itp. Polecam sodę oczyszczoną, zmieszaną z octem :D
Z życia wzięte:
Znajomy miał jakiś czas temu przecieki w łazience - skończyło się kuciem i wymianą rur odpływowych które kruszyły się jak wafel... majster jak zobaczył od razu zapytał czy używają kreta i jak często... na co małżonka znajomego - zawsze co tydzień jak sprzątam...

19
Ania K pisze: 18 gru 2025, 11:48 Hm, w sumie poruszyłyście ten temat...

Jak radzicie sobie z włosami które zostają po takim goleniu w trakcie kąpieli? Spłukiwanie ich do odpływu to w końcu recepta na zatkane rury... Najlepsze co wymyśliłam to wylanie wody z wanny przez możliwie minimalnie rozwarty korek (żeby jak najmniej włosów poszło do odpływu) a potem ręczne wyczyszczenie wanny po tym jak trochę przeschnie, ale nie mogę się oprzeć wrażeniu że być może istnieje jakaś lepsza metoda ;)
Się poczułam wywołana do odpowiedzi...

Istnieje lepsza metoda, mianowicie otwórz ten korek i daj temu płynąć :)

Monika słusznie zauważyła, że ilość wody zrobi swoje.
AlexandraStarrCD pisze: 18 gru 2025, 23:33 Częste stosowanie kreta źle wpływa na syfony itp. Polecam sodę oczyszczoną, zmieszaną z octem :D
W zależności od syfonu z czego jest zrobiony.
Lawinia.CD pisze: 19 gru 2025, 7:14 Z życia wzięte:
Znajomy miał jakiś czas temu przecieki w łazience - skończyło się kuciem i wymianą rur odpływowych które kruszyły się jak wafel... majster jak zobaczył od razu zapytał czy używają kreta i jak często... na co małżonka znajomego - zawsze co tydzień jak sprzątam...
Trochę takie demonizowanie tego wodorotlenku sodu. Dużo zależy tak na prawdę od samego użytkownika a także od instalacji.
W tym przypadku aż mnie korci dopytać czy to dom z odpływami PVC czy jakiś stary blok na żeliwie?

Ale też poruszyłaś ciekawy wątek - lania kreta co tydzień. No to jest marketingowa bzdura oczywiście. Jestem sobie wyobrazić sytuacje, żeby faktycznie była potrzeba przelewania kretem co tydzień ale to raczej nie w normalnych warunkach użytkowania. Ludzie czasem przesadzają, a i przy tym niekoniecznie są po przestudiowaniu instrukcji obsługi.

A jak to wygląda u mnie? No raz na jakiś czas faktycznie wyciągnę jakiś kłębek włosów z sitka, co mi z głowy spadnie, ale wcale jakoś tam specjalnie nie zwracam na to uwagi, że te moje kudły lecą w odpływ, a mam je do ramion. Jeszcze nigdy nie miałam zatkanego odpływu, a dobre siedem lat użytkuję obecną łazienkę. No i jak przez rok zużyję 2 duże krety to max.

20
MonikaCD pisze: 18 gru 2025, 15:17 Domestos wybieli, zdezynfekuje i ewentualnie odkamieni, ale nie rozpuści włosów. Kret - czyli wodorotlenek sodu - rozpuści.
Po prostu jak woda zaczyna z brodzika wolniej płynąć to używam domestos i na drugi dzień jest luks. Kreta jeszcze nie musiałam używać. Wiadomo, że to nie same włosy blokują odpływ, moje są krótkie. Jakiś zmyty bród, złuszczony naskórek. No u mnie domestos z tym sobie radzi