Re: Krzysiu na zakupach

11
Klaudia194 pisze: 06 lut 2025, 12:22 Tylko co mnie dziwi to młodzi zazwyczaj nie używają takich słów jak crossdresssing czy transka a nazywają się femboyami.
To tak na marginesie do głównego wątku, ale to troszkę różne pojęcia.

Transpłciowość polega na niezgodności tożsamości płciowej z płcią przypisaną przy urodzeniu. Jeśli urodziłaś się z męskim ciałem, ale czujesz się kobietą, albo kimkolwiek innym niż 100% mężczyzną, nawet od czasu do czasu - to jesteś osobą transpłciową. "Transka" to słownikowo transpłciowa kobieta, choć oczywiście wszystkie wiemy że czasem tego określenia używa się trochę luźniej.

Femboy natomiast to... coś na kształt subkultury, otwarcie przyjmującej kobiecą modę (a zwłaszcza jej niektóre style, kojarzone z fandomem mangi, anime, gier wideo itp.) u mężczyzn. Femboye co do zasady nie uważają się za kobiety, nie używają żeńskich zaimków, po prostu są chłopakami noszącymi damską modę i tyle.

Crossdressing natomiast to pojęcie z zupełnie innej płaszczyzny, bo w ogóle nie dotyka tożsamości, tylko samej czynności noszenia ubrań, akcesoriów, makijażu itp. stereotypowy postrzeganych jako odpowiednich dla płci przeciwnej do czyjejś tożsamości płciowej i/lub płci przypisanej przy urodzeniu. Stąd o crossdressingu można mówić zarówno w przypadku osób trans odkrywających swoją tożsamość i próbujących nowej ekspresji, drag queens podczas występu, stereotypowego "chłop się za babę przebrał" w kabaretach, aktorach odgrywających w filmie czy teatrze role przeciwnej płci, a nawet np. Roberta Planta który na koncertach Led Zeppelin wplatał damskie koszule do stroju scenicznego.

Te pojęcia oczywiście się przenikają, a wiele osób wraz z odkrywaniem siebie zmienia określenia których używa do opisywania siebie. Ale to nie jest tak że femboye to to samo co transki czy crossdresserzy.

Choć to prawda że znacznie więcej jest osób określających się jako femboje w pokoleniach Z i młodszych. Poniekąd można stwierdzić że historia zatoczyła tutaj koło, bo dawniej mówiło się w końcu o "transwestytyzmie" w odniesieniu do osób które "tylko się przebierają", w odróżnieniu od "transseksualizmu" jako określenie na osoby które dążą do tzw. "zmiany płci". Potem wszystkie te osoby wciągnięto pod szeroki parasol transpłciowości, a teraz znów wykiełkował "femboy" jako oddzielna tożsamość. Różnica jednak jest taka, że "transwestytyzm" miał trochę medyczny podtekst, to było raczej określenie diagnozowane przez psychiatrę niż słowo którego chciałoby się używać na określenie siebie - w przeciwieństwie do "femboya" którym zostaje się z własnej woli i nosi tę etykietkę z dumą 😉

12
Kolejna ciekawa sytuacja z przeszłości. Idę sobie spacerkiem w kobiecej stylizacji . Mam na sobie sukienkę i damską kurtkę ramoneskę. Na piętrze - na tarasie jednego z domów stoi sobie facet i pali papierosa. Chyba z nudów pan ten zaczepia mnie mówiąc mi "DZIEŃ DOBRY". Patrzę do góry na niego i odpowiadam "Dzień dobry". Facet zaskoczony tym że jestem facetem mało z wrażenia nie wyleciał z tego tarasu... Powiedział do mnie : "PRZECIEŻ TO JEST CHŁOP" , Po czym poprawił swoje pozdrowienie mówiąc mi "DZIEŃ DOBRY PANU". Akurat miałem włączoną kamerkę GoPro....

Tego dnia miałem opuchniętą i bolesną stopę więc z przymusu miałem na sobie twarde i rozczłapane adidasy. Wiadomo że wolałbym bardziej kobiece obuwie.
Co do samej moje stylizacji, uważam że bardzo źle wyglądam w skórzanych kurtkach i raczej już takich nie noszę.
---

13
Dzisiaj od rana jestem w większym mieście na Górnym Śląsku. Pozałatwiałem swoje sprawy i około południa zatrzymałem się w dużej galerii handlowej. Tutaj się przebrałem do pełnej kobiecej sytlówki i spędziłem kilka godzin. Było super. Obskoczyłem większość sklepów, przymierzyłem sobie buty w deichmannie.
---

====

Kupiłem sobie rajstopy Calzedonia
---

------

W sklepie "Ryłko" młoda sprzedawczyni koniecznie chciała mi sprzedać drogą damską torebkę.... Nawet paski do torebek wyciągała i przypinała bym sobie je "przymierzył" stojąc przed lustrem.

Potem wszedłem na chwilę do drogerii Douglas. Widzę ceny "z kosmosu" więc wychodzę. Przy samym wyjściu dopada mnie młoda pani z obsługi sklepu i zaprasza z powrotem do środka na prezentację zapachów. Mówię pani zachrypniętym męskim głosem, że leczę infekcję gardła i katar, przez co mam nieco upośledzony zmysł powonienia. Nie ważne .. pani mnie pyta jakie zapachy mnie interesują. Sprecyzowałem mniej więcej i pani zrozumiała, bo faktycznie prezentując mi próbki zaczęła trafiać w mój gust. Próbki oczywiście damskie i tylko damskie. W końcu znalazłem swój ideał . Mówię pani że ten zapach jest super... Na to pani do mnie: "IDEALNY ZAPACH DLA BLONDYNKI". . Pani zawiązała mi wstążeczkę nasączoną tym zapachem na nadgarstku . Tam to wiedzą jak oczarować klienta.
Potem jak zawsze odpocząłem sobie przy kawie.
---

----

Tak dzisiaj wyglądałem:
---

Szału nie ma, ale dzięki temu nikt nawet na mnie nie spojrzał w tej galerii.

14
Z rana wskoczyłem w autobus i podjechałem do miasta. Na nogach miałem rajstopy Conte 70 den, które z miesiąc temu dostałem w prezencie od zupełnie nieznanej mi pani w sklepie rajstopowym. Za to że jako facet ubieram się jak kobieta właścicielka sklepu dała za darmo mi trzy pary rajstop
---

----------

15
Jak już mamy autobusy to jeszcze jeden klip z jesieni 2024r . Na tyłku miałem ciemnoszarą spódnicę i szare rajstopy. Trochę zbyt bezczelnie filmowałem wiec ludzie wokół chyba widzieli, a dziewczyna w okularach spojrzała na mnie.
Dla mnie to codzienność i standardowe sytuacje, nad którymi nie ma co się zbytnio rozczulać.
-----

----------