Filmy Dokumenty o Transpłciowości, Crossdressingu itp

1
Hej

Ostatnio natrafiłam na artykuł poświęcony na temat Filmu Dokumentalnemu o temacie Transpłciowości, na wp.pl, choć nie za bardzo przepadam za tą stronką netową, to zaciekawił mnie artykuł o Filmie ''Mów mi Marianna''

Z tego co wyczytałam, Polacy nie widzieli tego filmu w Polsce w Kinach i w TVP, ponieważ PiS nie pozwoliło na wyświetlenie tego Dokumentu, w innych państwach
Film był wyświetlany w Kinach i w tamtejszych stacjach Telewizyjnych .

Link do artykułu jeżeli ktoś ma chęć przeczytać , zamieszczam poniżej .

https://film.wp.pl/cenzura-obyczajowa-w ... 986235520a

Pozdrawiam :)
„Największe bogactwo, to robienie tego, co kochasz.”

Re: Filmy Dokumenty o Transpłciowości, Crossdressingu itp

4
Filmów o tej tematyce/z wątkiem jest trochę. Niestety sporo powiela tylko stereotypy i nie wnosi dużo do życia. No może poza tym że możemy zobaczyć jak bardzo życie rożni się od scenariuszy.
Z ciekawostek to słyszałam, że "na wspólnej" też jest ostatnio motyw "trans" . I tak spłaszczony i uproszczony ale hej jest 🤔 nie wiem 🤔

Ja polecam "skóra w której żyję". Bardzo ciężki (przynajmniej dla mnie) ale warto

5
AniaBlank pisze: 05 października 2024, 18:05 Filmów o tej tematyce/z wątkiem jest trochę. Niestety sporo powiela tylko stereotypy i nie wnosi dużo do życia. No może poza tym że możemy zobaczyć jak bardzo życie rożni się od scenariuszy.
Z ciekawostek to słyszałam, że "na wspólnej" też jest ostatnio motyw "trans" . I tak spłaszczony i uproszczony ale hej jest 🤔 nie wiem 🤔

Ja polecam "skóra w której żyję". Bardzo ciężki (przynajmniej dla mnie) ale warto
Od dawna szukam tego filmu. Na jakiej platformie go obejrzałaś? Byłabym wdzięczna jeśli byś mi wskazała jakiś trop.

6
Eli pisze: 05 października 2024, 18:25
AniaBlank pisze: 05 października 2024, 18:05 Filmów o tej tematyce/z wątkiem jest trochę. Niestety sporo powiela tylko stereotypy i nie wnosi dużo do życia. No może poza tym że możemy zobaczyć jak bardzo życie rożni się od scenariuszy.

Od dawna szukam tego filmu. Na jakiej platformie go obejrzałaś? Byłabym wdzięczna jeśli byś mi wskazała jakiś trop.
Platforma oldschool czyli kino w 2011😂 nie wiem czy gdzieś jest. Po seansie w kinie miałam doła przez 2 tygodnie i mimo, że uważam film za mega dobry to jest to jedyny film którego nie chcę nigdy więcej zobaczyć.