Formy gramatyczne i zaimki

1
Zanim zarejestrowałam się na tym forum, udzielałam się (jeśli chodzi o okołotransowe przestrzenie) głównie na anglojęzycznym Reddicie, gdzie przyzwyczaiłam się do tego, że osoby określające się jako "crossdresserzy" praktycznie bez wyjątku zwracają się do siebie żeńskimi imionami, tytułują się dziewczynami i używają zaimków she/her.

Dlatego też jest to dla mnie lekki szok kulturowy, że całkiem sporo osób tutaj używa jednak męskich form gramatycznych pisząc o sobie.

Oczywiście wszystko jest osobistym wyborem każdej osoby i nie chcę w żaden sposób nikogo krytykować - ważne żebyśmy wszyscy tutaj czuli komfortowo 🤗 Ale ciekawa jestem co stoi za Waszymi (mówię tutaj zarówno do osób on/jego, ona/jej jak i wszystkich innych) wyborami odnośnie tego jakich form gramatycznych i zaimków używacie w przestrzeniach w których wyrażacie swoją kobiecość? Mam tutaj na myśli zarówno internetowe przestrzenie takie jak to forum, ale również sytuacje w prawdziwym życiu, jeżeli wchodzicie z kimkolwiek w interakcje prezentując się kobieco.

Jeżeli o mnie chodzi - kiedy w Internecie występuję w swojej kobiecej wersji, to używam żeńskiego imienia, a niejako w konsekwencji również żeńskich zaimków. Trochę dziwnie byłoby być "tym Anią", więc nawet mi nie przeszło przez myśl żeby pisać w męskich formach pod tym imieniem 😅 W prawdziwym świecie... bywa różnie. Kiedy jestem w akceptujących, queerowych przestrzeniach, zwłaszcza wśród ludzi którzy wcześniej znali moją męską wersję, to zazwyczaj nadal zwracają się do mnie w męskich formach, a ja nie mam z tym problemu. Najważniejsze dla mnie jest to że jestem akceptowana 😳 Kiedy ktoś w takiej przestrzeni zapyta o zaimki, to zazwyczaj odpowiadam "jak wolisz" 😅 Natomiast na ulicy, kiedy jestem wśród "normików", wolę używać żeńskich form - początkowo głównie dlatego, żeby nikogo nie bulwersować i prezentować "bardziej spójną postać" - aczkolwiek ostatnio coraz bardziej zauważam, że jest mi po prostu miło, kiedy ktoś zwraca się do mnie jak do kobiety... 😳

Re: Formy gramatyczne i zaimki

2
Jest tu całkiem sporo osób, którzy określają się jako crossdresserzy. Z moich obserwacji wynika że po prostu są świadomi swojej kobiecej potrzeby, ale jest ona tylko "przymusowym" dodatkiem do ich męskiego życia. Stąd męskie formy także na tym forum.
W moim przypadku mogę powiedzieć, że zaakceptowałam swoją ukrywającą się żeńską stronę i
będąc tu z Wami chcę ją okazywać. Dlatego pozwalam sobie na (i chcę otrzymywać) ona, jej :)