Piątek, 2010-09-03

Forum o crossdressingu
  crossdressing.pl » Forum
  Ilość odwiedzin: 4843372, ilość odsłon: 49421814
crossdressing.pl » Forum » Śmietnik » a bo z Biblią jest jak z Koranem
Autor Treść
Freja
a bo z Biblią jest jak z Koranem 2009-11-09 12:55
Wyznawcy w kółko powtarzają, że to księga miłości, której ktoś niesłusznie zarzuca szerzenie okrucieństw, a jak zajrzeć do środka, to znajdujemy np. takie kawałki:

44.6 Dzięki Tobie nacieramy na naszych wrogów i naszych napastników depczemy w imię Twoje.

68.23-24 Pan powiedział: «Z Baszanu mogę [cię] wyprowadzić, mogę wyprowadzić z głębiny morskiej, byś stopę twą we krwi umoczył, by języki psów twoich miały kęsek z wrogów».

Acha... to z Biblii było nie z Koranu Psalmy w tłumaczeniu z tysiąclatki.
edyta
Kiedyś analizowałam... 2009-11-09 15:17
... fragmenty dotyczące króla Dawida i tego, jak doszedł do władzy. Trup ścielił się gęsto, a krew z kart Biblii hektolitrami płynęła. A Dawidowi prqawdopodobnie można by proces o zbrodnie wojenne wytoczyć.
weronia
Edyto, co do Biblii 2009-11-10 22:38
To zgadzam się, że opisy w niej scen walki, jak i także np. kamieniowania mogą odrzucić wielu ludzi i zniechęcić ich do wyznawania nie tylko religii, ale wszelkich systemów wartości w ogóle.
Te ponure sceny nie stanowią jednak podstaw wiary chrześcijańskiej, jest nią przecież Dekalog, Ewangelia, oraz Listy Św. Pawła i innych apostołów. A tam się głosi szacunek, miłość i pojednanie, a nie zachęca do przemocy. Inna sprawa, że nie zawsze się o tym pamięta w kościołach...

A wojenne ponuractwa znalazły się w Biblii dlatego, że stanowią element historii Narodu Wybranego, który przejął od swoich sąsiadów okrutne zwyczaje wojenne, które w tamtych czasach nie były niczym szczególnym.
weronia
Frejo... 2009-11-10 22:55
I Tobie też dedykuję powyższy post do Edyty...
Oczywiście, w każdej religii może się znaleźć świr, który wyrwie zdania z kontekstu, by uzasadnić swoje okrucieństwo. Ale...moim zdaniem to już jest problem bardziej psychiatryczny (bo czynienie okrucieństwa to często czysta patologia lub nie radzenie sobie z fobiami), niż religijny..
Jaana
Weroniu ! 2009-11-10 23:58
CAŁE Pismo Święte jest słowem bożym i nie wolno wybierać z niego tego co Ci pasuje. Bo jeśli zakwestionujesz jedno słowo, to każdy będzie mógł kwestionować każde. Dlatego lepiej było, gdy lud pobożny dostępu do ksiąg nie miał i wierzył w to co kościół do wierzenia podaje. A dziś byle chłystek może przeliczyć te przykazania i jak mu się numeracja nie zgodzi, to zaczyna głupie pytania zadawać.
A ów Naród Wybrany - jak to ujęłaś, był takim samym narodem jak inne, tak samo okrutnym, niczego od sąsiadów nie przejmował. Raczej przeciwnie - zanim zabrał się za podbój Kanaanu - koczował tam pośród gościnnych Jebuzejczyków i Edomitów. Ale fakt - in Jahwe tej ziemi nie obiecywał. Wybrańcy mają prawo być okrutni czego koleżanka Rafalala doświadczyła.
Freja
weronia i okrucieństwa w biblii 2009-11-11 00:36
> A wojenne ponuractwa znalazły się w Biblii dlatego,
> że stanowią element historii Narodu Wybranego, który
> przejął od swoich sąsiadów okrutne zwyczaje wojenne,
> które w tamtych czasach nie były niczym szczególnym.

Prawdopodobnie nie czytałaś Biblii, skoro nie zauważyłaś, że miłosierny bóg Jahwe nakazał Izraelitom wymordowanie do nogi (łącznie z kobietami, dziećmi a niekiedy też inwentarzem) ludów zamieszkujących wcześniej Ziemię Obiecaną. Po wymordowaniu zaś ich, osiedlenie się na zgliszczach wymordowanych kultur.

Prawdopodobnie nie czytałaś Biblii, skoro nie zauważyłaś,że okrucieństwa te były wprost nakazywane przez miłosiernego Jahwe, nie zaś zostały przypadkiem przejęte od wymordowywanych ludów.
Polecam: http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,602

i mój ulubiony fragment:

”I rzekł Pan do niego: Przejdź przez środek miasta, przez środek Jeruzalemu, i uczyń znak na czole mężów, którzy wzdychają i jęczą nad wszystkimi obrzydliwościami popełnionymi w nim! A do innych [Jahwe] rzekł tak, że to na własne uszy słyszałem: Przejdźcie za nim przez miasto i zabijajcie bez zmrużenia oka, i nie litujcie się! Wybijcie do nogi starców, młodzieńców i panny, dzieci i kobiety, lecz tych wszystkich, którzy mają na sobie znak, nie dotykajcie! A rozpocznijcie od mojej świątyni! I rozpoczęli od starszych mężów, którzy byli przed przybytkiem. Potem rzekł do nich: Zanieczyśćcie przybytek i napełnijcie dziedzińce zabitymi, potem wyjdźcie i zabijajcie w mieście!”

Ezechiela 9:4-7
Jaana
Freju ! 2009-11-11 00:45
Drobne sprostowanie. Jahwe w tym czasie nie był miłosierny. Dopiero potem, jak tatusiem został to mu się odmieniło. Gdzieżby w tym czasie znaleźć wzorzec miłosiernego boga ? W Egipcie ? Wśród Moabu ? Toż byłby dopiero anachronizm.
A to prawda, że czytelników Biblii najwięcej wśród ateistów.
Freja
Jaana - jakie się Jahwe odmieniło 2009-11-11 01:19
Toć w Nowym Testamencie to jeszcze większy rzeźnik i morderca, niż w ST. W starym owszem, raz cały (prawie) świat potopił, bo w swej doskonałości spieprzył prototyp i efekty mu się nie podobały, ale w nowym, w Apokalipsie torturuje wręcz z sadystycznym zacięciem.

Gdyby taki bóg faktycznie istniał i gdyby faktycznie miał nadejść taki armageddon, to ze wszelkich sił walczyłabym w nim przeciw temu bandycie.

8:7-11
I pierwszy zatrąbił. A powstał grad i ogień - pomieszane z krwią, i spadły na ziemię. A spłonęła trzecia część ziemi i spłonęła trzecia część drzew, i spłonęła wszystka trawa zielona. (8) I drugi anioł zatrąbił: i jakby wielka góra płonąca ogniem została w morze rzucona, a trzecia część morza stała się krwią (9) i wyginęła w morzu trzecia część stworzeń - te, które mają dusze - i trzecia część okrętów uległa zniszczeniu. (10) I trzeci anioł zatrąbił: i spadła z nieba wielka gwiazda, płonąca jak pochodnia, a spadła na trzecią część rzek i na źródła wód. (11) A imię gwiazdy zowie się Piołun. I trzecia część wód stała się piołunem, i wielu ludzi pomarło od wód, bo stały się gorzkie.

9:3-6
(3) A z dymu wyszła szarańcza na ziemię, i dano jej moc, jaką mają ziemskie skorpiony. (4) I powiedziano jej, by nie czyniła szkody trawie na ziemi ani żadnej zieleni, ani żadnemu drzewu, lecz tylko ludziom, którzy nie mają pieczęci Boga na czołach. (5) I dano jej nakaz, by ich nie zabijała, lecz aby pięć miesięcy cierpieli katusze. A katusze przez nią zadane są jak zadane przez skorpiona, kiedy ugodzi człowieka. (6) I w owe dni ludzie szukać będą śmierci, ale jej nie znajdą, i będą chcieli umrzeć, ale śmierć od nich ucieknie.
Freja
weronia - jeszcze w kwestii pisma 2009-11-11 01:26
> Oczywiście, w każdej religii może się znaleźć świr,
> który wyrwie zdania z kontekstu, by uzasadnić swoje okrucieństwo.
.
Z jakiego kontekstu? Ja nie mówię o uzasadnianiu ludzkich okrucieństw. Ja mówię o okrucieństwach Judeo-chrześcijańskiego boga opisanych wyraźnie w ST i NT.
weronia
Jaano i Freju... 2009-11-11 01:27
Owszem, macie rację co do okrucieństwa, tyle że zwróćcie uwagę na 2 rzeczy:
- niektóre narody były co prawda w tamtym czasie gościnne, lecz większość nie miała wcale humanizmu w sercach. Więc naprawdę zachowanie ówczesnych Żydów przy zdobywaniu miast nie było jakoś szczególnie okrutne
- dla chrześcijan ważniejsze od Starego Przymierza z Bogiem (tego w Starym Testamencie, gdzie są te okrucieństwa) jest Nowe Przymierze (to w Ewangelii i Dziejach Apostolskich i Listach). Bo to pierwsze obejmuje (względnie obejmowało) wyłącznie Żydów, zresztą jeśli wierzyć Ewangelii się zdezaktualizowało (jakkolwiek spora jego część, włączając Dekalog i najważniejsze przykazania została włączona do Nowego), a to drugie obejmuje całą ludzkość, która wierzy w Chrystusa.
Freja
weronia i okrucieństwa w biblii cd 2009-11-11 01:34
> niektóre narody były co prawda w tamtym czasie gościnne,
> lecz większość nie miała wcale humanizmu w sercach.
> Więc naprawdę zachowanie ówczesnych Żydów przy zdobywaniu
> miast nie było jakoś szczególnie okrutne

Że tak powiem norma ”cywilizacyjna” w tamtych czasach. Ale to by tłumaczyło zachowanie izraelskich dzikusów, ale jak wytłumaczyć zachowanie doskonałego boga, który zachowuje się jak jeden spośród tych dzikusów i nie dość, że rzezi na obcych narodach nie krytykuje to jeszcze nakazuje i pochwala, domagając się, żeby wyżynać również dzieci?

Co byś powiedziała dziś o narodzie, który napadłby dziś na Polskę mordując co pod rękę wpadnie, bo ich bóg nakazał im nas wymordować i zająć naszą ziemię? Szanowałabyś taki naród i takiego boga?
Freja
weronia i Nowy Testament 2009-11-11 01:41
> dla chrześcijan ważniejsze od Starego Przymierza z Bogiem
> (tego w Starym Testamencie, gdzie są te okrucieństwa) jest
> Nowe Przymierze (to w Ewangelii i Dziejach Apostolskich i Listach).

No to super. Stary Testament opisywał okrutne (i pochwalane przez Jahwe) wymordowanie kilku narodów, które stały Izraelitom na drodze w realizacji ich wizji państwa i nie wierzyły w ich boga.

Nowy Testament cóż... (nie wiem czy zauważyłaś, nie wiem czy czytałaś) opisuje okrutne wymordowanie wszystkich narodów nie uznających Jahwe za doskonałego i doskonale miłosiernego boga.
weronia
Co do okrucieństwa Boga w Biblii, Frejo i Jaano 2009-11-11 10:53
To istotnie było ono skierowane do ludzi, którzy odrzucili wiarę w Jahwe, z powodu sumienia, albo tego, że nie byli Żydamii mieli innych bogów. Wszak Bóg (czy Jahwe)w Starym Testamencie był Bogiem tylko i wyłącznie Żydów, więc tylko ich obejmowała umowa zwana Starym Przymierzem.
A w Nowym Testamencie każdy może uwierzyć i zostać zbawiony. Jedynie ten kto nie uwierzy z własnej woli zostanie potępiony i rzeczywiście według Pisma ludzie którzy odrzucili Boga będą pod koniec świata cierpieć katusze, zresztą zadane niekoniecznie przez samego Boga, ale raczej wskutek Jego odrzucenia.
Zresztą, czy narzucanie zbawienia, miłości czy miłosierdzia Boga przez Niego samego dla ludzi niewierzących nie byłoby nonsensem i pogwałceniem ludzkiej wolności?
Jak w coś / kogoś nie wierzę to i tak w ogóle tego nie uznaję, więc po co jest mi całe Boże (Nowe) Przymierze z całym miłosierdziem i zbawieniem, skoro Jego nie uznaję (albo się Nim brzydzę),czyż nie?
Mala_Gosia

Koleżanki 2009-11-11 12:14
Udzielam ostrzeżenia - z dyskusjami na tematy biblijne bardzo proszę przenieść się na inny portal.
Freja
weronia 2009-11-11 12:26
W związku z wyraźnym gniewem bogini tego portalu, na dalsze roztrząsanie Teodycei zapraszam na transfuzję
edyta
Królowo Margot, 2009-11-11 19:40
ja rozumiem wszystko, ale to jest tłumienie wolności słowa. Uniemożliwiasz mi w ten sposób udzielenie stosownej odpowiedzi Weroni, którą to odpowiedź chcę udzielić tu, a nie przenosić się na inne portale. Dyskusja rozpoczeła się tu i tu powinna zostać zakończona.
Freja
edyta - nie dyskutuj :p 2009-11-11 21:00
Z Regulaminu wiemy, że wszystkie decyzje Moderatora są słuszne i dobre, a ty się stawiasz

Można by spróbować pociągnąć tutaj:
http://forum.transfuzja.org/pl/watek/portal/t
rans_a_religia/teodycea_chrzescijanska.htm

chociaż wiem, że to już nie to samo
weronika_wilk
Jestem pod wrażeniem 2009-11-11 21:13
Jesteście naprawdę wybitnymi znawczyniami Biblii. Anna Świderkówna to przy Was pikuś.
Freja
Weroniko kochana 2009-11-11 21:18
Moja teściowa jest świadkiem Jehowy. Po dyskusjach z nią, to już mi żaden katolik (choćby i z Radia Maryja) niestraszny
crossdressing.pl » Forum » Śmietnik » a bo z Biblią jest jak z Koranem
Jeśli chcesz dodać wpis, zaloguj się do portalu

Redakcja portalu crossdressing.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników forum. Regulamin forum
Logowanie
Nick:
Hasło:

Forum
Forum - strona główna
Ostatnie wpisy
Ranking gaduł
Szukaj

Crossdressing.pl
 Familia
 Forum
 Blog